ntolmadakia-kalumnos2
clock icon
2:0'

Ντολμάδες με κολοκύθα, δυόσμο και γαρίδες Κοιλάδας

Υλικά

    Για τους ντολμάδες

  • αμπελόφυλλα φρέσκα ή από βαζάκι
  • 350 γρ. κολοκύθι τριμμένο
  • 350 γρ. κίτρινη κολοκύθα τριμμένη
  • 350 γρ. κιμά από γαρίδες Κοιλάδας
  • 200 γρ. κρεμμύδι κόκκινο
  • 250 γρ. ρύζι νυχάκι
  • 140 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 60 γρ. άνηθο
  • 60 γρ. δυόσμο
  • 70 γρ. μαϊντανό
  • αλάτι, πιπέρι
  • 110 ml νερό
  • Για το στρώσιμο της κατσαρόλας

  • πράσο ψιλοκομμένο
  • κολοκύθα τριμμένη
  • τα κοτσανάκια από τα αρωματικά
  • λίγες φέτες λεμόνι
  • νερό
  • ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Ένα αγαπημένο και οικογενειακό κυριακάτικο φαγητό, τα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο, σε μια συνταγή από τη νόστιμη κουζίνα της Καλύμνου.

Ντολμάδες: Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το τριμμένο κολοκύθι και την κολοκύθα. Προσθέτουμε το κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο και τον κιμά γαρίδας.
Κρατώντας τα κοτσανάκια των μυρωδικών για το στρώσιμο του σκεύους ρίχνουμε και χτυπάμε πολύ καλά όλα τα φύλλα τους στο μπλέντερ μαζί με το ελαιόλαδο και το σκόρδο. Τα προσθέτουμε μέσα στο μπολ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Αφήνουμε το μείγμα για 30΄ στο ψυγείο.
Στρώσιμο βάσης κατσαρόλας: Παράλληλα τοποθετούμε πράσο, κολοκύθα, φέτες λεμονιού και τα κοτσανάκια των μυρωδικών όμορφα μέχρι να καλυφθεί καλά η βάση.
Βγάζουμε από το ψυγείο το μείγμα, το τυλίγουμε σε ντολμαδάκια μέσα στα αμπελόφυλλα και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα με τη ραφή προς τα κάτω. Προσθέτουμε 2 φλιτζάνια νερό και 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο.
Καλύπτουμε την επιφάνεια με αμπελόφυλλα και ένα πιάτο τοποθετημένο ανάποδα για να μην ανοίξουν κατά το μαγείρεμα, κλείνουμε με καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 30΄ με 35΄ σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι να μείνουν με το λάδι τους. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο επιπλέον νεράκι κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
Φωτογραφία: Μιχάλης Μάρθας

Διαδικασία

Βήμα 1

Ντολμάδες: Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το τριμμένο κολοκύθι και την κολοκύθα. Προσθέτουμε το κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο και τον κιμά γαρίδας.

Βήμα 2

Κρατώντας τα κοτσανάκια των μυρωδικών για το στρώσιμο του σκεύους ρίχνουμε και χτυπάμε πολύ καλά όλα τα φύλλα τους στο μπλέντερ μαζί με το ελαιόλαδο και το σκόρδο. Τα προσθέτουμε μέσα στο μπολ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Αφήνουμε το μείγμα για 30΄ στο ψυγείο.

Βήμα 3

Στρώσιμο βάσης κατσαρόλας: Παράλληλα τοποθετούμε πράσο, κολοκύθα, φέτες λεμονιού και τα κοτσανάκια των μυρωδικών όμορφα μέχρι να καλυφθεί καλά η βάση.

Βήμα 4

Βγάζουμε από το ψυγείο το μείγμα, το τυλίγουμε σε ντολμαδάκια μέσα στα αμπελόφυλλα και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα με τη ραφή προς τα κάτω. Προσθέτουμε 2 φλιτζάνια νερό και 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο.

Βήμα 5

Καλύπτουμε την επιφάνεια με αμπελόφυλλα και ένα πιάτο τοποθετημένο ανάποδα για να μην ανοίξουν κατά το μαγείρεμα, κλείνουμε με καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 30΄ με 35΄ σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι να μείνουν με το λάδι τους. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο επιπλέον νεράκι κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Φωτογραφία: Μιχάλης Μάρθας