ntomatopita

Υλικά

    Για το φύλλο

  • 400γρ. αλεύρι για πίτες
  • 260ml νερό
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι κόκκινο
  • 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • λίγο κορνφλάουρ για το άνοιγμα των φύλλων
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
  • Για τη γέμιση

  • 1.500γρ. ντομάτες
  • 1 πιπεριά πράσινη, ψιλοκομμένη
  • 2-3 λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 300γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 200γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
  • 2 κουτ. γλυκού βασιλικό ξερό
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Tips

  • Στη γέμιση της ντοματόπιτας ταιριάζουν πολύ και οι ελιές, το μανούρι και το ανθότυρο.

Το καλοκαίρι είναι συνυφασμένο με τις κατακόκκινες ζουμερές ντομάτες και αυτή η ντοματόπιτα μέσα στο τραγανό της φύλλο κρύβει όλη τη γεύση της μεστής ντομάτας!

Κοσκινίζετε το αλεύρι σε ένα ευρύχωρο μπολ. Σε ένα ξεχωριστό μπολ ρίχνετε το νερό και διαλύετε μέσα το αλάτι. Το προσθέτετε στο αλεύρι μαζί με το ξίδι και το ελαιόλαδο. Ζυμώνετε με τα χέρια μας και χωρίζετε το ζυμάρι σε 4 κομμάτια μέσα στο μπολ, σκεπάζετε με μεμβράνη και αφήνετε τη ζύμη στην άκρη να ξεκουραστεί.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση: χαράζετε τις ντομάτες στο κάτω μέρος τους με ένα κοφτερό μαχαιράκι και τις ζεματάτε σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει για 1-2 λεπτά. Μόλις κρυώσουν αρκετά τις ξεφλουδίζετε εύκολα. Τις ψιλοκόβετε, τις τοποθετείτε σε σουρωτήρι, αλατίζετε και τις αφήνετε για περίπου 10-15 λεπτά να βγάλουν τα ζουμιά τους.
Αναμιγνύετε σε ένα μπολ τις ντομάτες, την πιπεριά, τις λιαστές ντομάτες, τη γραβιέρα, τη ζάχαρη, το πιπέρι, τη ρίγανη και ανακατεύετε με μια σπάτουλα.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC, στις αντιστάσεις. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε ένα-ένα τα φύλλα με τη βοήθεια του πλάστη. Στρώνετε τη βάση και τα πλαϊνά ενός ορθογώνιου ταψιού με 3 φύλλα, τα οποία λαδώνετε κάθε φορά.
Απλώνετε τη γέμιση στο ταψί και πασπαλίζετε με τη θρυμματισμένη φέτα. Απλώνετε το τελευταίο φύλλο, λαδώνετε, χαράζετε την επιφάνεια της πίτας και ραντίζετε με λίγο νερό. Ψήνετε την ντοματόπιτα στο φούρνο για περίπου 50 λεπτά, τοποθετώντας το ταψί στη χαμηλή θέση του φούρνου.
Φωτογραφία - Food Styling: Εύα Μονοχάρη / Funky Cook

Διαδικασία

Βήμα 1

Κοσκινίζετε το αλεύρι σε ένα ευρύχωρο μπολ. Σε ένα ξεχωριστό μπολ ρίχνετε το νερό και διαλύετε μέσα το αλάτι. Το προσθέτετε στο αλεύρι μαζί με το ξίδι και το ελαιόλαδο. Ζυμώνετε με τα χέρια μας και χωρίζετε το ζυμάρι σε 4 κομμάτια μέσα στο μπολ, σκεπάζετε με μεμβράνη και αφήνετε τη ζύμη στην άκρη να ξεκουραστεί.

Βήμα 2

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση: χαράζετε τις ντομάτες στο κάτω μέρος τους με ένα κοφτερό μαχαιράκι και τις ζεματάτε σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει για 1-2 λεπτά. Μόλις κρυώσουν αρκετά τις ξεφλουδίζετε εύκολα. Τις ψιλοκόβετε, τις τοποθετείτε σε σουρωτήρι, αλατίζετε και τις αφήνετε για περίπου 10-15 λεπτά να βγάλουν τα ζουμιά τους.

Βήμα 3

Αναμιγνύετε σε ένα μπολ τις ντομάτες, την πιπεριά, τις λιαστές ντομάτες, τη γραβιέρα, τη ζάχαρη, το πιπέρι, τη ρίγανη και ανακατεύετε με μια σπάτουλα.

Βήμα 4

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC, στις αντιστάσεις. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε ένα-ένα τα φύλλα με τη βοήθεια του πλάστη. Στρώνετε τη βάση και τα πλαϊνά ενός ορθογώνιου ταψιού με 3 φύλλα, τα οποία λαδώνετε κάθε φορά.

Βήμα 5

Απλώνετε τη γέμιση στο ταψί και πασπαλίζετε με τη θρυμματισμένη φέτα. Απλώνετε το τελευταίο φύλλο, λαδώνετε, χαράζετε την επιφάνεια της πίτας και ραντίζετε με λίγο νερό. Ψήνετε την ντοματόπιτα στο φούρνο για περίπου 50 λεπτά, τοποθετώντας το ταψί στη χαμηλή θέση του φούρνου.

Φωτογραφία - Food Styling: Εύα Μονοχάρη / Funky Cook