Xifias Malandrenis 1
clock icon
1:40'

Ξιφίας ζαραντεάδο με κρέμα φασολιών και φρέσκιας βανίλιας

Υλικά

  • 800 γρ. φιλέτο φρέσκου ξιφία
  • 2 μεγάλες κόκκινες πιπεριές, χωρίς σπόρους
  • 2 κλωνάρια φρέσκια μαντζουράνα ή ρίγανη
  • 3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 1/2 μεσαίο κόκκινο κρεμμύδι
  • 500 γρ. μαύροι γίγαντες, μουλιασμένοι για 12 ώρες
  • 200 ml ζωμός λαχανικών
  • 1 κλωνάρι φρέσκια βανίλια
  • 2 κουτ. σούπας κόλιανδρος ψιλοκομμένος
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ο ντόπιος πεντανόστιμος ξιφίας σε μια εκδοχή ζαραντεάδο με καμένη κόκκινη πιπεριά και μια σάλτσα από φασόλια που μυρίζει Μεξικό!

Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τους γίγαντες με 2 κλωνάρια δάφνης για 1 ώρα και 20΄μέχρι να μαλακώσουν. Τους κρατάμε στην άκρη.
Πολτοποιούμε σε μπλέντερ τους γίγαντες μαζί με τον ζωμό λαχανικών, το εσωτερικό από το κλωνάρι βανίλιας, τον κόλιανδρο και λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να αποκτήσουμε μία φίνα βελούδινη κρέμα.
Σε τηγάνι χωρίς λάδι καίμε τις πιπεριές και το κρεμμύδι μέχρι να μαυρίσουν. Αφήνουμε να κρυώσουν και πολτοποιούμε σε μπλέντερ μαζί με τη μαντζουράνα και λίγο ελαιόλαδο.
Δημιουργούμε μία παχύρρευστη σάλτσα με την οποία αλείφουμε από όλες τις πλευρές τα φιλέτα του ξιφία. Ψήνουμε χωρίς λάδι σε προθερμασμένο τηγάνι για 5΄. Σερβίρουμε σε ρηχό πιάτο πρώτα την σάλτσα από τους γίγαντες και από πάνω τα φιλέτα του ξιφία. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Φωτογραφία: Διογένης Παπαδόπουλος

Διαδικασία

Βήμα 1

Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τους γίγαντες με 2 κλωνάρια δάφνης για 1 ώρα και 20΄μέχρι να μαλακώσουν. Τους κρατάμε στην άκρη.

Βήμα 2

Πολτοποιούμε σε μπλέντερ τους γίγαντες μαζί με τον ζωμό λαχανικών, το εσωτερικό από το κλωνάρι βανίλιας, τον κόλιανδρο και λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να αποκτήσουμε μία φίνα βελούδινη κρέμα.

Βήμα 3

Σε τηγάνι χωρίς λάδι καίμε τις πιπεριές και το κρεμμύδι μέχρι να μαυρίσουν. Αφήνουμε να κρυώσουν και πολτοποιούμε σε μπλέντερ μαζί με τη μαντζουράνα και λίγο ελαιόλαδο.

Βήμα 4

Δημιουργούμε μία παχύρρευστη σάλτσα με την οποία αλείφουμε από όλες τις πλευρές τα φιλέτα του ξιφία. Ψήνουμε χωρίς λάδι σε προθερμασμένο τηγάνι για 5΄. Σερβίρουμε σε ρηχό πιάτο πρώτα την σάλτσα από τους γίγαντες και από πάνω τα φιλέτα του ξιφία. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Φωτογραφία: Διογένης Παπαδόπουλος