PAVLOVA ME KASTANA – Αντίγραφο
clock icon
40'

Πάβλοβα με κάστανα, σοκολάτα και καραμελωμένα φιστίκια

Υλικά

  • 2 βάσεις μαρέγκας έτοιμες, μεγάλες
  • 250γρ. φιστίκια Αιγίνης καραμελωμένα
  • 20 μαρόν γλασέ έτοιμα
  • Για την πορτοκαλένια σαντιγί

  • 200ml κρέμα γάλακτος πλήρη
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κουτ. σούπας λικέρ πορτοκάλι
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
  • Για τη σάλτσα σοκολάτας

  • 200γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ κρέμα γάλακτος
  • 1 σφηνάκι λικέρ πορτοκάλι

Ανάλαφρη και απολαυστική αυτή η τούρτα είναι ιδανικό επιδόρπιο για ένα γιορτινό γεύμα. «Πειράζουμε» την κλασική συνταγή και συνδυάζουμε το αγαπημένο αυστραλέζικο γλύκισμα με κάστανα, σοκολάτα και καραμελωμένα φιστίκια που απογειώνουν τη γεύση του.

Σε ένα μικρό πιατάκι ανακατεύετε το ξύσμα πορτοκαλιού μαζί με το λικέρ πορτοκάλι. Τα αφήνετε στο ψυγείο να αναπτύξουν αρώματα για τουλάχιστον ½ ώρα.
Ετοιμάζετε τη σαντιγί: Βγάζετε την κρέμα γάλακτος από το ψυγείο και τη χτυπάτε στον αβγοδάρτη του μίξερ μέχρι να γίνει μια πηκτή σαντιγί. Ρίχνετε μέσα την άχνη ζάχαρη σιγά σιγά και πασπαλιστά και το μίγμα με το ξύσμα πορτοκαλιού.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα σοκολάτας: Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνετε το φρέσκο βούτυρο, την κρέμα γάλακτος και το λικέρ πορτοκάλι. Τα ανακατεύετε καλά μέχρι να αρχίσουν να βγάζουν ατμούς, χωρίς όμως να πάρουν βράση. Εν τω μεταξύ έχετε κόψει την κουβερτούρα σε μικρά κομματάκια. Τα ρίχνετε μέσα στο μίγμα του βουτύρου ανακατεύοντας καλά και αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Ανακατεύετε απαλά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Για να συναρμολογήσετε το γλυκό: Κόβετε τα καραμελωμένα φιστίκια Αιγίνης σε μικρά κομματάκια και τις δύο μαρέγκες σε μεγάλα κομμάτια. Στο βάθος ενός μεγάλου γυάλινου μπολ βάζετε ένα κομμάτι μαρέγκα. Ρίχνετε από πάνω σαντιγί, λίγα καραμελωμένα φιστίκια, δύο μαρόν γλασέ και περιχύνετε με μερικές κουταλιές σάλτσα σοκολάτας. Έπειτα βάζετε δύο κομμάτια μαρέγκα πάνω από τα υλικά, λίγη περισσότερη σαντιγί, πάλι καραμελωμένα φιστίκια, τέσσερα μαρόν γλασέ και μπόλικη σάλτσα σοκολάτας. Συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να γεμίσει το μπολ.
Βάζετε το γλυκό στο ψυγείο και το σερβίρετε στο τραπέζι στο τέλος του φαγητού.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μικρό πιατάκι ανακατεύετε το ξύσμα πορτοκαλιού μαζί με το λικέρ πορτοκάλι. Τα αφήνετε στο ψυγείο να αναπτύξουν αρώματα για τουλάχιστον ½ ώρα.

Βήμα 2

Ετοιμάζετε τη σαντιγί: Βγάζετε την κρέμα γάλακτος από το ψυγείο και τη χτυπάτε στον αβγοδάρτη του μίξερ μέχρι να γίνει μια πηκτή σαντιγί. Ρίχνετε μέσα την άχνη ζάχαρη σιγά σιγά και πασπαλιστά και το μίγμα με το ξύσμα πορτοκαλιού.

Βήμα 3

Ετοιμάζετε τη σάλτσα σοκολάτας: Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνετε το φρέσκο βούτυρο, την κρέμα γάλακτος και το λικέρ πορτοκάλι. Τα ανακατεύετε καλά μέχρι να αρχίσουν να βγάζουν ατμούς, χωρίς όμως να πάρουν βράση. Εν τω μεταξύ έχετε κόψει την κουβερτούρα σε μικρά κομματάκια. Τα ρίχνετε μέσα στο μίγμα του βουτύρου ανακατεύοντας καλά και αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Ανακατεύετε απαλά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.

Βήμα 4

Για να συναρμολογήσετε το γλυκό: Κόβετε τα καραμελωμένα φιστίκια Αιγίνης σε μικρά κομματάκια και τις δύο μαρέγκες σε μεγάλα κομμάτια. Στο βάθος ενός μεγάλου γυάλινου μπολ βάζετε ένα κομμάτι μαρέγκα. Ρίχνετε από πάνω σαντιγί, λίγα καραμελωμένα φιστίκια, δύο μαρόν γλασέ και περιχύνετε με μερικές κουταλιές σάλτσα σοκολάτας. Έπειτα βάζετε δύο κομμάτια μαρέγκα πάνω από τα υλικά, λίγη περισσότερη σαντιγί, πάλι καραμελωμένα φιστίκια, τέσσερα μαρόν γλασέ και μπόλικη σάλτσα σοκολάτας. Συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να γεμίσει το μπολ.

Βήμα 5

Βάζετε το γλυκό στο ψυγείο και το σερβίρετε στο τραπέζι στο τέλος του φαγητού.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb