pita voskou
clock icon
1:35'

Πίτα του βοσκού με αρνίσιες μπουκίτσες, ψημένη με πουρέ πατάτας

Υλικά

  • 1 κιλό ψαχνό από αρνίσιο μπούτι ή χεράκι κομμένο σε μικρές μπουκιές
  • ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι κρασί λευκό
  • 1 καρότο ξυσμένο στον τρίφτη
  • 1 φλιτζάνι αρακά
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για την επικάλυψη πατάτας

  • 2 συσκευασίες Πουρέ Πατάτας ΓΙΩΤΗΣ
  • 200ml γάλα εβαπορέ
  • 800ml νερό
  • 1 φλιτζάνι γραβιέρα Κρήτης τριμμένη
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο
  • 2 αβγά
  • τριμμένη φρυγανιά για το τελείωμα

Εντυπωσιακή πίτα ιδανική για το κυριακάτικο ή το γιορτινό τραπέζι. Ο Πουρές Πατάτας ΓΙΩΤΗΣ θα δώσει στο πιάτο βελούδινη υφή συμπληρώνοντας την πληθωρική της γεύση. Θα τη λατρέψουν η οικογένεια και οι καλεσμένοι σας.

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρετε το αρνάκι μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτετε το κρεμμύδι, μετά το σκόρδο και σοτάρετε 1 λεπτό ακόμη. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το ξυσμένο καρότο. Ανακατεύετε για λίγο και σβήνετε με το κρασί. Σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσει αρκετά το αρνάκι και να μελώσει η σάλτσα του. Προς το τέλος προσθέτετε τον αρακά και τον μαϊντανό.
Για την επικάλυψη της πατάτας: Ετοιμάζετε τον Πουρέ Πατάτας ΓΙΩΤΗΣ με το νερό και το γάλα, σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία. Προσθέτετε όλο σχεδόν το τριμμένο τυρί, ανάλογο αλατοπίπερο και το λιωμένο βούτυρο. Τέλος ενσωματώνετε τα αβγά ανακατεύοντας ζωηρά τον πουρέ.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Στρώνετε το αρνάκι σε πυρίμαχο ταψί και από πάνω απλώνετε ομοιόμορφα τον έτοιμο Πουρέ Πατάτας. Πασπαλίζετε με το τυρί που κρατήσατε και τη φρυγανιά και ψήνετε την πίτα στον προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα περίπου, ώσπου να ροδίσει λίγο η επιφάνειά της. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό, κόβοντας σε κομμάτια.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρετε το αρνάκι μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτετε το κρεμμύδι, μετά το σκόρδο και σοτάρετε 1 λεπτό ακόμη. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το ξυσμένο καρότο. Ανακατεύετε για λίγο και σβήνετε με το κρασί. Σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσει αρκετά το αρνάκι και να μελώσει η σάλτσα του. Προς το τέλος προσθέτετε τον αρακά και τον μαϊντανό.

Βήμα 2

Για την επικάλυψη της πατάτας: Ετοιμάζετε τον Πουρέ Πατάτας ΓΙΩΤΗΣ με το νερό και το γάλα, σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία. Προσθέτετε όλο σχεδόν το τριμμένο τυρί, ανάλογο αλατοπίπερο και το λιωμένο βούτυρο. Τέλος ενσωματώνετε τα αβγά ανακατεύοντας ζωηρά τον πουρέ.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Στρώνετε το αρνάκι σε πυρίμαχο ταψί και από πάνω απλώνετε ομοιόμορφα τον έτοιμο Πουρέ Πατάτας. Πασπαλίζετε με το τυρί που κρατήσατε και τη φρυγανιά και ψήνετε την πίτα στον προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα περίπου, ώσπου να ροδίσει λίγο η επιφάνειά της. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό, κόβοντας σε κομμάτια.