papa-giaxni71-175480studiopaterakis
clock icon
1:45'

Αγιορείτικο παπά γιαχνί

Υλικά

  • 1 κιλό σπάλα μοσχαρίσια ή μπουτάκι αρνιού, σε μικρούς κύβους
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο γάλακτος
  • 1 κιλό κρεμμύδια κοκκάρια (μικρά στρογγυλά, για στιφάδο)
  • 1 πιπεριά πράσινη καυτερή, ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
  • 2 κεφάλια σκόρδο καθαρισμένο, ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι
  • 1 ποτήρι του νερού Μαυροδάφνη
  • 2 ντομάτες ξεφλουδισμένες, σε κύβους
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 2 ποτήρια ζεστό ζωμό κρέατος (σπιτικό ή από κύβο)
  • πάπρικα
  • κανέλα (προαιρετικά)
  • κόκκους πιπεριού
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Tips

  • Πριν σοτάρετε το αρνάκι στο βούτυρο, καλό είναι να το βράσετε σε ένα ποτήρι νερό και όταν απορροφήσει όλο το υγρό θα συνεχίσετε το μαγείρεμα όπως περιγράφεται.

Λέγεται ότι η συνταγή για το γιαχνί του παπά προήλθε από τα μοναστήρια του Αγίου Όρους. Μαγειρεύεται συνήθως με αρνάκι, αλλά στο ρεπερτόριο της πολίτικης κουζίνας το βρίσκουμε και με μοσχάρι.

Ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε τα κοκκάρια. Προσθέτετε στην κατσαρόλα την καυτερή πιπεριά και το σκόρδο. Τα σοτάρετε όλα μαζί για μερικά λεπτά και προσθέτετε τον πελτέ ντομάτας. Ανακατεύετε για μερικά λεπτά επιπλέον.
Προσθέτετε το κρέας και το σοτάρετε καλά να αλλάξει χρώμα και να θωρακιστεί.
Σβήνετε με το ξίδι και το κρασί. Όταν εξατμιστούν, προσθέτετε τις ντομάτες, την πάπρικα, την κανέλα, τους κόκκους πιπεριού και το ζωμό. Αλατοπιπερώνετε και ψήνετε το φαγητό σκεπασμένο σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσει και να μείνει με λίγη σάλτσα.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε τα κοκκάρια. Προσθέτετε στην κατσαρόλα την καυτερή πιπεριά και το σκόρδο. Τα σοτάρετε όλα μαζί για μερικά λεπτά και προσθέτετε τον πελτέ ντομάτας. Ανακατεύετε για μερικά λεπτά επιπλέον.

Βήμα 2

Προσθέτετε το κρέας και το σοτάρετε καλά να αλλάξει χρώμα και να θωρακιστεί.

Βήμα 3

Σβήνετε με το ξίδι και το κρασί. Όταν εξατμιστούν, προσθέτετε τις ντομάτες, την πάπρικα, την κανέλα, τους κόκκους πιπεριού και το ζωμό. Αλατοπιπερώνετε και ψήνετε το φαγητό σκεπασμένο σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσει και να μείνει με λίγη σάλτσα.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή