pastitsio

Υλικά

    Για τα ζυμαρικά

  • 500γρ. μακαρόνια χοντρά με τρύπα Νο 3
  • 150γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο + 50γρ. επιπλέον
  • 1 αβγό ελαφρά χτυπημένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τον κιμά

  • 800γρ. κιμά ανάμικτο (μοσχαρίσιο και χοιρινό) από ελιά ή ποντίκι
  • 30ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μέτριo κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 100ml κρασί κόκκινο
  • 400γρ. χυμό ντομάτας
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 100γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό, τα φυλλαράκια ψιλοκομμένα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τη μπεσαμέλ

  • 80γρ. βούτυρο
  • 100γρ. αλεύρι
  • 1 λίτρο γάλα, χλιαρό
  • 2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
  • 200γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 50γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη
  • ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Σκέφτεστε κάτι καλύτερο για το κυριακάτικο τραπέζι (εντάξει, αν έχετε όρεξη και για το καθημερινό) από ένα περιποιημένο παστίτσιο;

Για τον κιμά: Βάζουμε μια μεγάλη, ρηχή κατσαρόλα να κάψει σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε τον κιμά και ανακατεύουμε γρήγορα με ξύλινη κουτάλα, κομματιάζοντας τον. Τον καβουρδίζουμε για 5-6 λεπτά.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 2 λεπτά ακόμα, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας, το δαφνόφυλλο και την κανέλα. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε 400ml νερό.

Αφήνουμε τον κιμά να μαγειρευτεί για περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μείνει με λιγοστό ζουμάκι. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε την τριμμένη γραβιέρα και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά.

Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ: Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρά. Ρίχνουμε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας ασταμάτητα με αβγοδάρτη ή ξύλινη κουτάλα, για να γίνει λείο το μίγμα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε τη μπεσαμέλ για λίγα λεπτά, μέχρι να δέσει καλά.

Αποσύρουμε τη μπεσαμέλ από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με μοσχοκάρυδο και στη συνέχεια ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά, ανακατεύοντας καλά για να ενωθούν με το μίγμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη γραβιέρα και το γιαούρτι. Ανακατεύουμε καλά.

Σε κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε τα ζυμαρικά για 2-3 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά σε σουρωτήρι. Στη συνέχεια, τα ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το αυγό και το κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε καλά με μία σπάτουλα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα. Πασπαλίζουμε ένα μέτρια βαθύ ταψί με τα 50γρ. κεφαλοτύρι. Αδειάζουμε μέσα τα μισά μακαρόνια και τα στρώνουμε για να καλύψουν όλη τη βάση. Απλώνουμε τη σάλτσα του κιμά και ισιώνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι. Από πάνω στρώνουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια και τέλος καλύπτουμε με τη μπεσαμέλ. Ψήνουμε το παστίτσιο στον φούρνο για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα η μπεσαμέλ. Το αφήνουμε για 15 λεπτά να κρυώσει, για να μη διαλυθεί, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφίες: Studiom.gr

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τον κιμά: Βάζουμε μια μεγάλη, ρηχή κατσαρόλα να κάψει σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε τον κιμά και ανακατεύουμε γρήγορα με ξύλινη κουτάλα, κομματιάζοντας τον. Τον καβουρδίζουμε για 5-6 λεπτά.

Βήμα 2

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 2 λεπτά ακόμα, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας, το δαφνόφυλλο και την κανέλα. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε 400ml νερό.

Βήμα 3

Αφήνουμε τον κιμά να μαγειρευτεί για περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μείνει με λιγοστό ζουμάκι. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε την τριμμένη γραβιέρα και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά.

Βήμα 4

Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ: Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρά. Ρίχνουμε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας ασταμάτητα με αβγοδάρτη ή ξύλινη κουτάλα, για να γίνει λείο το μίγμα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε τη μπεσαμέλ για λίγα λεπτά, μέχρι να δέσει καλά.

Βήμα 5

Αποσύρουμε τη μπεσαμέλ από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με μοσχοκάρυδο και στη συνέχεια ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά, ανακατεύοντας καλά για να ενωθούν με το μίγμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη γραβιέρα και το γιαούρτι. Ανακατεύουμε καλά.

Βήμα 6

Σε κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε τα ζυμαρικά για 2-3 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά σε σουρωτήρι. Στη συνέχεια, τα ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το αυγό και το κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε καλά με μία σπάτουλα.

Βήμα 7

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα. Πασπαλίζουμε ένα μέτρια βαθύ ταψί με τα 50γρ. κεφαλοτύρι. Αδειάζουμε μέσα τα μισά μακαρόνια και τα στρώνουμε για να καλύψουν όλη τη βάση. Απλώνουμε τη σάλτσα του κιμά και ισιώνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι. Από πάνω στρώνουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια και τέλος καλύπτουμε με τη μπεσαμέλ. Ψήνουμε το παστίτσιο στον φούρνο για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα η μπεσαμέλ. Το αφήνουμε για 15 λεπτά να κρυώσει, για να μη διαλυθεί, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφίες: Studiom.gr