21110330_8108_pikantiko-ryzi-me-psilokomeno-sykotaki
clock icon
1:20'

Πικάντικο ρύζι με συκώτι και γλυκόξινη σάλτσα πιπεριάς

Υλικά

  • 250γρ. ρύζι καρολίνα ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
  • 200γρ. συκώτι αρνίσιο
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο γάλακτος
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
  • 2 κουτ. σούπας σταφίδες μαύρες, χωρίς κουκούτσι
  • 3 κουτ. σούπας κουκουναρόσπορους καβουρδισμένους
  • 1 φλιτζάνι κλαράκια άνηθου ή ψιλοκομμένο
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
  • μπόλικο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • αλάτι
  • Για τη σάλτσα

  • 1 πιπεριά πράσινη, καθαρισμένη και ψιλοκομμένη
  • 1 πιπεριά κόκκινη, καθαρισμένη και ψιλοκομμένη
  • 1 πιπεριά κίτρινη, καθαρισμένη και ψιλοκομμένη
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, τριμμένο στον τρίφτη
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
  • 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι
  • 2 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας

Το συκώτι με ρύζι είναι ένας κλασικός συνδυασμός. Σε αυτή τη συνταγή του δίνουμε πιο πικάντικη γεύση και το συνοδεύουμε με γλυκόξινη σάλτσα πιπεριάς που το εξισορροπεί. Θα το φτιάξουμε με προϊόντα ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ για να είμαστε σίγουροι πως θα πετύχει!

Ετοιμάζετε τη σάλτσα: σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και ένα φλιτζανάκι του καφέ νερό. Αφήνετε να πάρουν βράση και ρίχνετε μέσα το τριμμένο κρεμμύδι και τις πιπεριές. Περιμένετε να πάρουν βράση και χαμηλώνετε τη φωτιά. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να βράσουν περίπου για 10 λεπτά. Ξεσκεπάζετε και περιμένετε να εξατμιστούν όλα τα νερά και να μείνει μόνο το λαδάκι.
Σοτάρετε ανακατεύοντας συνέχεια περίπου για 5 λεπτά και έπειτα σβήνετε με το λευκό κρασί. Προσθέτετε τη ζάχαρη, το ξίδι και τη σάλτσα σόγιας. Ρίχνετε μπόλικο πιπέρι και σιγομαγειρεύετε μέχρι να γίνουν τρυφερές οι πιπεριές και να πήξει η σάλτσα. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νερό. Αφήνετε τη σάλτσα να γίνει χλιαρή και τη σερβίρετε σε σαλτσιέρα για να συνοδεύσει το πικάντικο ρύζι.
Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει ζεματάτε το συκώτι για 2-3 λεπτά. Το βγάζετε και το αφήνετε να κρυώσει. Το κόβετε σε μικρά κομματάκια σε μέγεθος μικρού φασολιού.
Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνετε το βούτυρο γάλακτος και το ελαιόλαδο να κάψουν. Ρίχνετε μέσα τις σταφίδες και τους κουκουναρόσπορους. Τα σοτάρετε για λίγο ανακατεύοντας και προσθέτετε το ρύζι. Συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να απορροφηθούν τα λιπαρά της κατσαρόλας.
Προσθέτετε το ζωμό λαχανικών, αλατίζετε, πιπερώνετε, ρίχνετε μέσα τα ψιλοκομμένα συκωτάκια και ανακατεύετε καλά. Μαγειρεύετε περίπου για 15 λεπτά της ώρας και μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλα τα υγρά. Το αφήνετε να ξεκουραστεί για λίγο και το σερβίρετε σε πιατέλα συνοδεύοντας με τη σάλτσα από πιπεριές και διακοσμείτε με κλαράκια άνηθου.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τη σάλτσα: σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και ένα φλιτζανάκι του καφέ νερό. Αφήνετε να πάρουν βράση και ρίχνετε μέσα το τριμμένο κρεμμύδι και τις πιπεριές. Περιμένετε να πάρουν βράση και χαμηλώνετε τη φωτιά. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να βράσουν περίπου για 10 λεπτά. Ξεσκεπάζετε και περιμένετε να εξατμιστούν όλα τα νερά και να μείνει μόνο το λαδάκι.

Βήμα 2

Σοτάρετε ανακατεύοντας συνέχεια περίπου για 5 λεπτά και έπειτα σβήνετε με το λευκό κρασί. Προσθέτετε τη ζάχαρη, το ξίδι και τη σάλτσα σόγιας. Ρίχνετε μπόλικο πιπέρι και σιγομαγειρεύετε μέχρι να γίνουν τρυφερές οι πιπεριές και να πήξει η σάλτσα. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νερό. Αφήνετε τη σάλτσα να γίνει χλιαρή και τη σερβίρετε σε σαλτσιέρα για να συνοδεύσει το πικάντικο ρύζι.

Βήμα 3

Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει ζεματάτε το συκώτι για 2-3 λεπτά. Το βγάζετε και το αφήνετε να κρυώσει. Το κόβετε σε μικρά κομματάκια σε μέγεθος μικρού φασολιού.

Βήμα 4

Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνετε το βούτυρο γάλακτος και το ελαιόλαδο να κάψουν. Ρίχνετε μέσα τις σταφίδες και τους κουκουναρόσπορους. Τα σοτάρετε για λίγο ανακατεύοντας και προσθέτετε το ρύζι. Συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να απορροφηθούν τα λιπαρά της κατσαρόλας.

Βήμα 5

Προσθέτετε το ζωμό λαχανικών, αλατίζετε, πιπερώνετε, ρίχνετε μέσα τα ψιλοκομμένα συκωτάκια και ανακατεύετε καλά. Μαγειρεύετε περίπου για 15 λεπτά της ώρας και μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλα τα υγρά. Το αφήνετε να ξεκουραστεί για λίγο και το σερβίρετε σε πιατέλα συνοδεύοντας με τη σάλτσα από πιπεριές και διακοσμείτε με κλαράκια άνηθου.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb