clock icon
60'

Πιλάφι φόρμας με σάλτσα γαρίδες σαγανάκι

Υλικά

    Για το πιλάφι

  • 500γρ. Ρύζι Νυχάκι ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο γάλακτος ή φρέσκο
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1.200ml καυτό νερό
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τις γαρίδες σαγανάκι

  • 20 γαρίδες μέτριες, καθαρισμένες από κεφάλι και κέλυφος (αφήνουμε μόνο τις ουρές)
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σφηνάκι ούζο
  • 1 πιπεριά πράσινη σε μπαστουνάκια
  • 1 κουτ. γλυκού βασιλικό ξερό
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κονσέρβα Tomatina ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ 400γρ.
  • 1 κουτ. σούπας Τοματοπολτό ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
  • 200γρ. φέτα σκληρή σε κυβάκια
  • αλάτι, πιπέρι

Οι γαρίδες σαγανάκι δεν γίνονται μόνο ωραίος μεζές για το ούζο, αλλά και μια πολύ νόστιμη σάλτσα για πιλάφι και ζυμαρικά. Για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας, θα βάλετε το πιλάφι σε φόρμα που θα του δώσει ωραίο σχήμα.

Για το πιλάφι: Ζεσταίνετε το βούτυρο με το ελαιόλαδο, ρίχνετε το ρύζι και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτετε το καυτό νερό και μόλις πάρει βράση αλατοπιπερώνετε.
Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 15-18 λεπτά περίπου, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Αποσύρεται την κατσαρόλα από την φωτιά, σκεπάζετε με πετσέτα κουζίνας και βάζετε από πάνω το καπάκι. Αφήνετε να ηρεμήσει το ρύζι για 2 λεπτά και το αδειάζετε στη φόρμα.
Για τις γαρίδες: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι με το σκόρδο για 1 λεπτό. Προσθέτετε την πιπεριά και σοτάρετε για 2 λεπτά ακόμα. Σβήνετε με το ούζο και αφήνετε να εξατμιστεί το οινόπνευμα.
Προσθέτετε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, τον ξερό βασιλικό και αλατοπιπερώνετε. Αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει μέχρι να μελώσει.
Ρίχνετε τις γαρίδες στην σάλτσα 3 λεπτά πριν σβήσετε τη φωτιά. Στο τέλος προσθέτετε στην σάλτσα και την φέτα και ανακατεύετε καλά.
Ξεφορμάρετε το πιλάφι σε πιατέλα και ρίχνετε από πάνω τις γαρίδες με τη σάλτσα τους. Πασπαλίζετε με μαϊντανό και σερβίρετε αμέσως.

Διαδικασία

Βήμα 1

Για το πιλάφι: Ζεσταίνετε το βούτυρο με το ελαιόλαδο, ρίχνετε το ρύζι και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτετε το καυτό νερό και μόλις πάρει βράση αλατοπιπερώνετε.

Βήμα 2

Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 15-18 λεπτά περίπου, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Αποσύρεται την κατσαρόλα από την φωτιά, σκεπάζετε με πετσέτα κουζίνας και βάζετε από πάνω το καπάκι. Αφήνετε να ηρεμήσει το ρύζι για 2 λεπτά και το αδειάζετε στη φόρμα.

Βήμα 3

Για τις γαρίδες: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι με το σκόρδο για 1 λεπτό. Προσθέτετε την πιπεριά και σοτάρετε για 2 λεπτά ακόμα. Σβήνετε με το ούζο και αφήνετε να εξατμιστεί το οινόπνευμα.

Βήμα 4

Προσθέτετε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, τον ξερό βασιλικό και αλατοπιπερώνετε. Αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει μέχρι να μελώσει.

Βήμα 5

Ρίχνετε τις γαρίδες στην σάλτσα 3 λεπτά πριν σβήσετε τη φωτιά. Στο τέλος προσθέτετε στην σάλτσα και την φέτα και ανακατεύετε καλά.

Βήμα 6

Ξεφορμάρετε το πιλάφι σε πιατέλα και ρίχνετε από πάνω τις γαρίδες με τη σάλτσα τους. Πασπαλίζετε με μαϊντανό και σερβίρετε αμέσως.