PITA AGRAFON – Αντίγραφο
clock icon
2:5'

Πρωτοχρονιάτικη πίτα Αγράφων με χοιρινό, τραχανά και φέτα

Υλικά

  • 6 χοντρά φύλλα για πίτες (σπιτικά ή του εμπορίου)
  • 1 κιλό χοιρινό από λαιμό, χωρίς κόκαλο, σε μικρά κυβάκια
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 300γρ. τραχανά γλυκό (από πλιγούρι) ή ξινόχοντρο
  • 3 φλιτζάνια γάλα
  • 5 αβγά
  • 400γρ. τυρί φέτα
  • ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο
  • 1 κουτ. σούπας γλυκό μπούκοβο ή ½ γλυκό και ½ καυτερό
  • αλάτι, πιπέρι

Οικογενειακή σπεσιαλιτέ αυτή η κρεατόπιτα, δεν λείπει ποτέ από το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μου. Αξίζει να τη δοκιμάσετε!

Σοτάρετε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα και προσθέτετε το κρέας, το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι. Μόλις πάρει χρώμα το κρέας, προσθέτετε ένα λίτρο νερό και βράζετε για 40 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μείνει με ενάμισι φλιτζάνι περίπου ζωμό στο τέλος. Αν χρειαστεί, προσθέτετε νερό την ώρα που βράζει το κρέας. Κρατάτε το ζωμό στην άκρη.

Στο μεταξύ βράζετε το γάλα και προσθέτετε τον τραχανά ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει. Αφήνετε να σταθεί μέχρι να απορροφηθεί το γάλα τελείως. Προσθέτετε το τυρί, τα αβγά χτυπημένα και το χοιρινό και ανακατεύετε καλά. Χωρίζετε το μίγμα σε έξι μερίδες.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Στρώνετε ένα φύλλο στον πάγκο και το αλείφετε με βούτυρο. Σκορπάτε μια μερίδα της γέμισης στην επιφάνεια αφήνοντας 3εκ. περιθώριο στα πλάγια. Τυλίγετε σε ρολό διπλώνοντας τις άκρες προς τα μέσα στη μέση του τυλίγματος. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και τη γέμιση. Τοποθετείτε τα ρολά δίπλα δίπλα σε μακρόστενο λαδωμένο ταψί έτσι ώστε να γεμίσει το ταψί και να φαίνεται σαν μια χαραγμένη πίτα.

Αλείφετε την επιφάνεια με βούτυρο και ψήνετε την πίτα στη κάτω σχάρα στο φούρνο για 45 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει λίγο. Βγάζετε την πίτα από το φούρνο, την τρυπάτε σε διάφορα σημεία με πιρούνι και την περιχύνετε με το ζωμό κρέατος. Όταν απορροφηθεί λίγο ο ζωμός ξαναβάζετε την πίτα στο φούρνο για 10 λεπτά επιπλέον, μέχρι να ροδίσει και να στεγνώσει από τα υγρά.

Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food styling: Αντωνία Κάτη

Διαδικασία

Βήμα 1

Σοτάρετε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα και προσθέτετε το κρέας, το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι. Μόλις πάρει χρώμα το κρέας, προσθέτετε ένα λίτρο νερό και βράζετε για 40 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μείνει με ενάμισι φλιτζάνι περίπου ζωμό στο τέλος. Αν χρειαστεί, προσθέτετε νερό την ώρα που βράζει το κρέας. Κρατάτε το ζωμό στην άκρη.

Βήμα 2

Στο μεταξύ βράζετε το γάλα και προσθέτετε τον τραχανά ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει. Αφήνετε να σταθεί μέχρι να απορροφηθεί το γάλα τελείως. Προσθέτετε το τυρί, τα αβγά χτυπημένα και το χοιρινό και ανακατεύετε καλά. Χωρίζετε το μίγμα σε έξι μερίδες.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Στρώνετε ένα φύλλο στον πάγκο και το αλείφετε με βούτυρο. Σκορπάτε μια μερίδα της γέμισης στην επιφάνεια αφήνοντας 3εκ. περιθώριο στα πλάγια. Τυλίγετε σε ρολό διπλώνοντας τις άκρες προς τα μέσα στη μέση του τυλίγματος. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και τη γέμιση. Τοποθετείτε τα ρολά δίπλα δίπλα σε μακρόστενο λαδωμένο ταψί έτσι ώστε να γεμίσει το ταψί και να φαίνεται σαν μια χαραγμένη πίτα.

Βήμα 4

Αλείφετε την επιφάνεια με βούτυρο και ψήνετε την πίτα στη κάτω σχάρα στο φούρνο για 45 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει λίγο. Βγάζετε την πίτα από το φούρνο, την τρυπάτε σε διάφορα σημεία με πιρούνι και την περιχύνετε με το ζωμό κρέατος. Όταν απορροφηθεί λίγο ο ζωμός ξαναβάζετε την πίτα στο φούρνο για 10 λεπτά επιπλέον, μέχρι να ροδίσει και να στεγνώσει από τα υγρά.

Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food styling: Αντωνία Κάτη