ratatoui_fwteini2
clock icon
1:25'

Ρατατούιγ με χειμωνιάτικα λαχανικά

Υλικά

  • 2 μέτριες γλυκοπατάτες
  • 2 μέτρια γογγύλια
  • 500 γρ. κολοκύθα καθαρισμένη
  • 4 μέτριες πατάτες
  • 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη, ξερή
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τη σάλτσα

  • 40ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 400γρ. ντοματάκια κονκασέ
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη, ξερή
  • 1 κλωναράκι δενδρολίβανο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Ένα vegan πιάτο, που θα κερδίσει και τον πιο απαιτητικό.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200oC στον αέρα. Καθαρίζετε και πλένετε τις γλυκοπατάτες, τα γογγύλια, την κολοκύθα και τις πατάτες. Τα κόβετε σε λεπτές φέτες με τη βοήθεια του μαντολίνου, αλλιώς με πολύ κοφτερό μαχαίρι, προσέχοντας όλες οι φέτες να έχουν το ίδιο πάχος.

Βάζετε όλα τα λαχανικά σε ένα μπολ, τα ραντίζετε με το μισό ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά με τα χέρια. Το υπόλοιπο ελαιόλαδο το βάζετε σε ένα μικρό μπολ, προσθέτετε τη ρίγανη και το αφήνετε στην άκρη.

Για τη σάλτσα: Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Προσθέτετε το κρεμμύδι και σοτάρετε για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίχνετε το σκόρδο, τα ντοματάκια, τη ρίγανη, το δενδρολίβανο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε. Βράζετε για 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει η σάλτσα και να μείνει με το λαδάκι της.

Αδειάζετε τη σάλτσα σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Ξεκινάτε να στρώνετε από πάνω τα λαχανικά εναλλάσσοντάς τα σε χρώματα και είδη, φροντίζοντας να μισοσκεπάζει το ένα το άλλο. Τέλος, με ένα πινέλο αλείφετε με το ελαιόλαδο που κρατήσατε στην άκρη όλη την επιφάνεια.

Σκεπάζετε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στο φούρνο για 25-30 λεπτά. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια των λαχανικών. Σερβίρετε το ρατατούιγ ζεστό, πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200oC στον αέρα. Καθαρίζετε και πλένετε τις γλυκοπατάτες, τα γογγύλια, την κολοκύθα και τις πατάτες. Τα κόβετε σε λεπτές φέτες με τη βοήθεια του μαντολίνου, αλλιώς με πολύ κοφτερό μαχαίρι, προσέχοντας όλες οι φέτες να έχουν το ίδιο πάχος.

Βήμα 2

Βάζετε όλα τα λαχανικά σε ένα μπολ, τα ραντίζετε με το μισό ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά με τα χέρια. Το υπόλοιπο ελαιόλαδο το βάζετε σε ένα μικρό μπολ, προσθέτετε τη ρίγανη και το αφήνετε στην άκρη.

Βήμα 3

Για τη σάλτσα: Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Προσθέτετε το κρεμμύδι και σοτάρετε για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίχνετε το σκόρδο, τα ντοματάκια, τη ρίγανη, το δενδρολίβανο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε. Βράζετε για 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει η σάλτσα και να μείνει με το λαδάκι της.

Βήμα 4

Αδειάζετε τη σάλτσα σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Ξεκινάτε να στρώνετε από πάνω τα λαχανικά εναλλάσσοντάς τα σε χρώματα και είδη, φροντίζοντας να μισοσκεπάζει το ένα το άλλο. Τέλος, με ένα πινέλο αλείφετε με το ελαιόλαδο που κρατήσατε στην άκρη όλη την επιφάνεια.

Βήμα 5

Σκεπάζετε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στο φούρνο για 25-30 λεπτά. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια των λαχανικών. Σερβίρετε το ρατατούιγ ζεστό, πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση