reggosalata-me-xtapodi-kai-tsipouro-IMG_0060
clock icon
60'

Ρεγγοσαλάτα με σταφίδες

Υλικά

  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, σε καρεδάκια
  • 2 πατάτες μέτριες
  • χυμό και ξύσμα από ½ λεμόνι ακέρωτο
  • 2 φιλέτα ρέγγα καπνιστή, σε μέτρια κομμάτια
  • ½ φλιτζάνι σταφίδες μαύρες
  • 4 κουτ. σούπας μηλόξιδο
  • ½ φλιτζάνι φυλλαράκια μαϊντανού ψιλοκομμένα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Μερακλίδικο, θαλασσινό ορεκτικό για το τσίπουρο και το ούζο σας, που θα φτιάξετε με καπνιστή ρέγγα, βραστές πατάτες και σταφίδες που θα δώσουν ακόμη πιο ξεχωριστή γεύση.

Σε ένα μικρό τηγανάκι (ή σε ένα σαγανάκι) αχνίζετε για 2-3 λεπτά το κρεμμύδι σε δύο κουταλιές της σούπας νερό μέχρι να μαλακώσει και να εξατμιστεί το νερό. Αφήνετε κατά μέρος.
Βράζετε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό, για 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τις ξεφλουδίζετε και τις κόβετε σε μέτρια κομμάτια και τις λιώνετε με το πρες πουρέ ή με ένα πιρούνι.
Ρίχνετε στο μπλέντερ τη ρέγγα, τα αχνισμένα κρεμμύδια, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ελάχιστο αλάτι, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού και τα πολτοποιείτε καλά για 2 λεπτά, μέχρι να φτιάξετε έναν λείο και σφιχτό πολτό. Αδειάζετε τον πολτό σε ένα μπολ, προσθέτετε τις λιωμένες πατάτες και ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα για 3-4 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Πλένετε και σκουπίζετε καλά τον κάδο του μπλέντερ και ρίχνετε εκεί τις σταφίδες, το ξίδι και τον μαϊντανό. Τα πολτοποιείτε και αυτά καλά και αδειάζετε τον πολτό στο μπολ με την κρύα ρεγγοσαλάτα. Αν θέλετε, ανακατεύετε τα δύο μίγματα, μπορείτε όπως να τα αφήσετε έτσι, για ομορφότερη εμφάνιση. Σκεπάζετε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και βάζετε τη ρεγγοσαλάτα στο ψυγείο για 1 ώρα, μέχρι να σφίξει και να αναμιχθούν καλά τα αρώματά της.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Aντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μικρό τηγανάκι (ή σε ένα σαγανάκι) αχνίζετε για 2-3 λεπτά το κρεμμύδι σε δύο κουταλιές της σούπας νερό μέχρι να μαλακώσει και να εξατμιστεί το νερό. Αφήνετε κατά μέρος.

Βήμα 2

Βράζετε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό, για 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τις ξεφλουδίζετε και τις κόβετε σε μέτρια κομμάτια και τις λιώνετε με το πρες πουρέ ή με ένα πιρούνι.

Βήμα 3

Ρίχνετε στο μπλέντερ τη ρέγγα, τα αχνισμένα κρεμμύδια, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ελάχιστο αλάτι, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού και τα πολτοποιείτε καλά για 2 λεπτά, μέχρι να φτιάξετε έναν λείο και σφιχτό πολτό. Αδειάζετε τον πολτό σε ένα μπολ, προσθέτετε τις λιωμένες πατάτες και ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα για 3-4 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.

Βήμα 4

Πλένετε και σκουπίζετε καλά τον κάδο του μπλέντερ και ρίχνετε εκεί τις σταφίδες, το ξίδι και τον μαϊντανό. Τα πολτοποιείτε και αυτά καλά και αδειάζετε τον πολτό στο μπολ με την κρύα ρεγγοσαλάτα. Αν θέλετε, ανακατεύετε τα δύο μίγματα, μπορείτε όπως να τα αφήσετε έτσι, για ομορφότερη εμφάνιση. Σκεπάζετε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και βάζετε τη ρεγγοσαλάτα στο ψυγείο για 1 ώρα, μέχρι να σφίξει και να αναμιχθούν καλά τα αρώματά της.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Aντωνία Κατή