risoto-me-kolokithoanthous145265studiopaterakis-anoigma
clock icon
35'

Ριζότο με κολοκυθοανθούς

Υλικά

  • 400γρ. ρύζι αρμπόριο ή Καρολίνα ελληνική
  • 20 κολοκυθολούλουδα
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών (φρέσκο ή από κύβο), ζεστό
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1½ ποτήρι κρασί λευκό
  • ½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος (ή 1 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο)
  • παρμεζάνα φρεσκοτριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι

Το απόλυτο καλοκαιρινό ριζότο είναι ελαφρύ και γίνεται με το πιο νόστιμο λουλούδι, αυτό του κολοκυθιού. Θα το ετοιμάσετε γρήγορα και θα το σερβίρετε αμέσως.

Ξεπλένετε τα κολοκυθολούλουδα, καθαρίζετε τους στήμονες με τη γύρη, και τα σκληρά κομμάτια της βάσης των λουλουδιών και τα ψιλοκόβετε κατά μήκος σε λωρίδες.
Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τα κρεμμύδια για μερικά λεπτά. Προσθέτετε το ρύζι και ανακατεύετε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γυαλίσει το ρύζι και τότε σβήνετε με το κρασί.
Όταν εξατμιστεί ρίχνετε μια κουτάλα της σούπας από τον ζεστό ζωμό και ανακατεύετε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφηθεί, οπότε κι επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία με όσο ζωμό χρειαστεί μέχρι να μαγειρευτεί και να χυλώσει το ρύζι, αλλά ο κόκκος του να μείνει al dente. Κάθε φορά που προσθέτετε ζωμό θα πρέπει να έχει απορροφηθεί εντελώς η προηγούμενη ποσότητα ζωμού.
Λίγο πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα του ριζότο, προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, τα κολοκυθολούλουδα και την τριμμένη παρμεζάνα. Ανακατεύετε και σκεπάζετε για μερικά λεπτά την κατσαρόλα. Δοκιμάζετε το αλατοπίπερο και σερβίρετε χωρίς καθυστέρηση.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Ξεπλένετε τα κολοκυθολούλουδα, καθαρίζετε τους στήμονες με τη γύρη, και τα σκληρά κομμάτια της βάσης των λουλουδιών και τα ψιλοκόβετε κατά μήκος σε λωρίδες.

Βήμα 2

Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τα κρεμμύδια για μερικά λεπτά. Προσθέτετε το ρύζι και ανακατεύετε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γυαλίσει το ρύζι και τότε σβήνετε με το κρασί.

Βήμα 3

Όταν εξατμιστεί ρίχνετε μια κουτάλα της σούπας από τον ζεστό ζωμό και ανακατεύετε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφηθεί, οπότε κι επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία με όσο ζωμό χρειαστεί μέχρι να μαγειρευτεί και να χυλώσει το ρύζι, αλλά ο κόκκος του να μείνει al dente. Κάθε φορά που προσθέτετε ζωμό θα πρέπει να έχει απορροφηθεί εντελώς η προηγούμενη ποσότητα ζωμού.

Βήμα 4

Λίγο πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα του ριζότο, προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, τα κολοκυθολούλουδα και την τριμμένη παρμεζάνα. Ανακατεύετε και σκεπάζετε για μερικά λεπτά την κατσαρόλα. Δοκιμάζετε το αλατοπίπερο και σερβίρετε χωρίς καθυστέρηση.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή