rozedes
clock icon
55'

Ροζέδες από τα Κύθηρα

Υλικά

  • 650γρ. αμυγδαλόψιχα ακαθάριστη
  • 300γρ. ζάχαρη
  • 200γρ. μέλι
  • 200γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα
  • ½ κουτ. σούπας γαρίφαλο σε σκόνη
  • ανθόνερο (προαιρετικά)
  • ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα των ροζέδων

Στα Κύθηρα, οι ροζέδες παραδοσιακά είναι ένα κλασικό γλυκό γάμου, όμως αυτό το υπέροχο και τόσο απλό γλύκισμα μπορείτε να το φτιάξετε για να το απολαύσετε παρέα με έναν ωραίο ελληνικό καφέ.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Αλέθετε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν σαν σπασμένο ρύζι.
Αραιώνετε το μέλι με ½-¾ φλιτζανιού ζεστό νερό. Ανακατεύετε τα αμύγδαλα με το σιμιγδάλι, τα μπαχαρικά και το μέλι μέχρι να έχετε μια σφιχτή ζύμη.
Πλάθετε το μίγμα με βρεγμένα χέρια (για να μη κολλάνε) σε στρογγυλούς κουραμπιέδες ή το κόβετε με κουπ πατ σε σχήμα καρδιάς και αραδιάζετε τους ροζέδες σε βουτυρωμένο ταψί ή πάνω σε λαδόκολλα.
Ψήνετε τους ροζέδες στον προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Προσοχή, δεν πρέπει να παραψηθούν.
Αφήνετε τους ροζέδες να κρυώσουν, τους ραντίζετε ή τους αλείφετε αν θέλετε με ανθόνερο και τους κυλάτε σε άχνη ζάχαρη, μέχρι να καλυφθούν εντελώς. Οι ροζέδες διατηρούνται φρέσκοι σε μεταλλικό κουτί.
Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food Styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Αλέθετε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν σαν σπασμένο ρύζι.

Βήμα 2

Αραιώνετε το μέλι με ½-¾ φλιτζανιού ζεστό νερό. Ανακατεύετε τα αμύγδαλα με το σιμιγδάλι, τα μπαχαρικά και το μέλι μέχρι να έχετε μια σφιχτή ζύμη.

Βήμα 3

Πλάθετε το μίγμα με βρεγμένα χέρια (για να μη κολλάνε) σε στρογγυλούς κουραμπιέδες ή το κόβετε με κουπ πατ σε σχήμα καρδιάς και αραδιάζετε τους ροζέδες σε βουτυρωμένο ταψί ή πάνω σε λαδόκολλα.

Βήμα 4

Ψήνετε τους ροζέδες στον προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Προσοχή, δεν πρέπει να παραψηθούν.

Βήμα 5

Αφήνετε τους ροζέδες να κρυώσουν, τους ραντίζετε ή τους αλείφετε αν θέλετε με ανθόνερο και τους κυλάτε σε άχνη ζάχαρη, μέχρι να καλυφθούν εντελώς. Οι ροζέδες διατηρούνται φρέσκοι σε μεταλλικό κουτί.

Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food Styling: Elena Jeffrey