mikri-rolakia
clock icon
25'

Ρολάκια ντομάτας με φέτα, κουκουνάρι και βασιλικό

Υλικά

  • 2 μεγάλες ντομάτες
  • 12 μπαστουνάκια φέτα, περίπου 20γρ. το καθένα
  • 4 φύλλα βασιλικού μεγάλα, κομμένα οριζόντια στα 3
  • 4-5 σπόρους κουκουνάρι για κάθε ρολάκι
  • ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • ½ μικρή σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι

Tips

  • Επιλέξτε μεγάλες ντομάτες για να βγάλετε αντίστοιχα μεγάλα φύλλα, που θα σας δώσουν τη δυνατότητα να τυλίξετε τη γέμιση πιο εύκολα.

Μπορείτε να παίξετε με διάφορες γεμίσεις, από γαύρο μαρινάτο μέχρι ρύζι για σούσι, αφού εδώ μετατρέπουμε την ντομάτα σε ένα φύλλο μέσα στο οποίο τυλίγουμε τη φέτα.

Βάζετε στη φωτιά ένα κατσαρολάκι που να χωράει τις δύο ντομάτες μαζί με τόσο νερό ώστε να τις καλύπτει. Με μυτερό μαχαίρι χαράζετε τις ντομάτες σταυρωτά με 3 χαρακιές ξεκινώντας από το κοτσάνι και φτάνοντας από την άλλη μεριά του (σαν χαρταετό) και προσέχοντας να χαράξετε μόνο τη φλούδα, όχι πολύ βαθιά. Μόλις το νερό πάρει βράση, σβήνετε τη φωτιά και ρίχνετε μέσα τις ντομάτες για 10-15 δευτερόλεπτα.
Τις κρυώνετε αμέσως σε μπολ με κρύο νερό και αφαιρείτε εύκολα τη φλούδα. Αφαιρείτε το κοτσάνι τους, τις γυρνάτε ανάποδα και κόβετε σε 6 κομμάτια κυδωνάτα (εκεί που χαράξατε). Με ένα μαχαιράκι, ξεκινώντας από τη μύτη, αφαιρείτε τους σπόρους και την εσωτερική σάρκα, δημιουργώντας 6 πέταλα ντομάτας.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 150οC και ραντίζετε τα πέταλα με το μισό ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και τη ρίγανη. Βάζετε τις ντομάτες στον φούρνο για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και να μπορούν να γυρίζουν.
Στο μεταξύ, σε μούλτι χτυπάτε τη σάρκα και τους σπόρους για 2-3 δευτερόλεπτα. Επαναλαμβάνετε για άλλες δύο φορές. Αλατίζετε ελαφρώς και τις βάζετε σε σουρωτήρι που έχετε στερεώσει πάνω από ένα μπολ (θα χρειαστείτε τα υγρά).
Βγάζετε τις ντομάτες από τον φούρνο, αφήνετε να κρυώσουν και τυλίγετε το κάθε πέταλο με 1 κομμάτι φέτα, 1 κομμάτι από το φύλλο βασιλικού και το κουκουνάρι. Βάζετε στο ψυγείο. Ανακατεύετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα υγρά της ντομάτας που κρατήσατε και το σκόρδο και ραντίζετε τα ρολάκια πριν από το σερβίρισμα.
Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε στη φωτιά ένα κατσαρολάκι που να χωράει τις δύο ντομάτες μαζί με τόσο νερό ώστε να τις καλύπτει. Με μυτερό μαχαίρι χαράζετε τις ντομάτες σταυρωτά με 3 χαρακιές ξεκινώντας από το κοτσάνι και φτάνοντας από την άλλη μεριά του (σαν χαρταετό) και προσέχοντας να χαράξετε μόνο τη φλούδα, όχι πολύ βαθιά. Μόλις το νερό πάρει βράση, σβήνετε τη φωτιά και ρίχνετε μέσα τις ντομάτες για 10-15 δευτερόλεπτα.

Βήμα 2

Τις κρυώνετε αμέσως σε μπολ με κρύο νερό και αφαιρείτε εύκολα τη φλούδα. Αφαιρείτε το κοτσάνι τους, τις γυρνάτε ανάποδα και κόβετε σε 6 κομμάτια κυδωνάτα (εκεί που χαράξατε). Με ένα μαχαιράκι, ξεκινώντας από τη μύτη, αφαιρείτε τους σπόρους και την εσωτερική σάρκα, δημιουργώντας 6 πέταλα ντομάτας.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 150οC και ραντίζετε τα πέταλα με το μισό ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και τη ρίγανη. Βάζετε τις ντομάτες στον φούρνο για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και να μπορούν να γυρίζουν.

Βήμα 4

Στο μεταξύ, σε μούλτι χτυπάτε τη σάρκα και τους σπόρους για 2-3 δευτερόλεπτα. Επαναλαμβάνετε για άλλες δύο φορές. Αλατίζετε ελαφρώς και τις βάζετε σε σουρωτήρι που έχετε στερεώσει πάνω από ένα μπολ (θα χρειαστείτε τα υγρά).

Βήμα 5

Βγάζετε τις ντομάτες από τον φούρνο, αφήνετε να κρυώσουν και τυλίγετε το κάθε πέταλο με 1 κομμάτι φέτα, 1 κομμάτι από το φύλλο βασιλικού και το κουκουνάρι. Βάζετε στο ψυγείο. Ανακατεύετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα υγρά της ντομάτας που κρατήσατε και το σκόρδο και ραντίζετε τα ρολάκια πριν από το σερβίρισμα.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση