rolo-kima
clock icon
1:35'

Ρολό κιμά γεμιστό με μανιτάρια, λούντζα και τυριά

Υλικά

  • 800γρ. κιμά μοσχαρίσιο ή 400γρ. μοσχαρίσιο και 400γρ. αρνίσιο
  • 3 φέτες λούντζα καπνιστή, ψιλοκομμένη
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 αβγά χτυπημένα
  • 3 φέτες χοντρές από ψίχα ψωμιού
  • ½ φλιτζάνι κρασί κόκκινο
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 500γρ. χυμό ντομάτας συμπυκνωμένο
  • 125γρ. μανιτάρια φρέσκα, σε λεπτές φέτες
  • 100γρ. κεφαλογραβιέρα, σε λεπτά μπαστουνάκια
  • 80γρ. καπνιστό τυρί Μετσοβόνε, σε λεπτά μπαστουνάκια
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 2-3 φύλλα δάφνης
  • 1 κουτ. σούπας κύμινο
  • αλάτι, πιπέρι

Το ρολό, ένα από τα αγαπημένα φαγητά της Κυριακής, μαγειρεμένο σε μια από τις πιο νόστιμες εκδοχές του.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200oC. Μουσκεύετε την ψίχα του ψωμιού στο κρασί και προσθέτετε αρκετό νερό μέχρι να σκεπαστεί η ψίχα. Αφήνετε μέχρι να φουσκώσει το ψωμί και το στραγγίζετε καλά με τα χέρια.
Ανακατεύετε σε μεγάλο μπολ τον κιμά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό, τα αβγά, την ψίχα του ψωμιού, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνετε το μίγμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Στρώνετε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλας στον πάγκο και απλώνετε επάνω το μίγμα του κιμά, έτσι ώστε να γίνει ένα τετράγωνο κομμάτι 35x35εκ. περίπου. Σκορπάτε από πάνω τα μανιτάρια, τα τυριά και τη λούντζα. Τυλίγετε το μίγμα σε ρολό, πιέζοντας τις άκρες έτσι ώστε να κλείσουν μέσα τη γέμιση και να πάρει κυλινδρικό σχήμα. Τυλίγετε το ρολό στη λαδόκολλα διπλώνοντας τις άκρες από κάτω και το τοποθετείτε σε μακρόστενο, πυρίμαχο σκεύος. Με αυτό τον τρόπο το ρολό δεν απλώνει και κρατάει το σχήμα του.
Ψήνετε το ρολό στον φούρνο για 30 λεπτά. Το βγάζετε από το φούρνο και αφαιρείτε προσεκτικά τη λαδόκολλα αφήνοντας το ζωμό να πέσει μέσα στο ταψί. Σπάτε το ξυλάκι της κανέλας σε μικρότερα κομμάτια και τα καρφώνετε πάνω στο ρολό σε διάφορα σημεία, πιέζοντας και τα φύλλα της δάφνης ενδιάμεσα. Περιχύνετε το ρολό με το λάδι και μετά με το συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας.
Χαμηλώνετε το φούρνο στους 180oC και βάζετε το ρολό να ψηθεί για 35 λεπτά ακόμη. Αν η σάλτσα πήξει πολύ κατά τη διάρκεια του ψησίματος, προσθέτετε ένα φλιτζάνι νερό στο ταψί. Περιχύνετε την επιφάνεια του ρολού με τη σάλτσα του ταψιού δύο τρεις φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Αφήνετε το ρολό να κρυώσει καλά πριν το κόψετε. Σερβίρετε με πατάτες πουρέ ή πιλάφι.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200oC. Μουσκεύετε την ψίχα του ψωμιού στο κρασί και προσθέτετε αρκετό νερό μέχρι να σκεπαστεί η ψίχα. Αφήνετε μέχρι να φουσκώσει το ψωμί και το στραγγίζετε καλά με τα χέρια.

Βήμα 2

Ανακατεύετε σε μεγάλο μπολ τον κιμά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό, τα αβγά, την ψίχα του ψωμιού, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνετε το μίγμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Βήμα 3

Στρώνετε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλας στον πάγκο και απλώνετε επάνω το μίγμα του κιμά, έτσι ώστε να γίνει ένα τετράγωνο κομμάτι 35x35εκ. περίπου. Σκορπάτε από πάνω τα μανιτάρια, τα τυριά και τη λούντζα. Τυλίγετε το μίγμα σε ρολό, πιέζοντας τις άκρες έτσι ώστε να κλείσουν μέσα τη γέμιση και να πάρει κυλινδρικό σχήμα. Τυλίγετε το ρολό στη λαδόκολλα διπλώνοντας τις άκρες από κάτω και το τοποθετείτε σε μακρόστενο, πυρίμαχο σκεύος. Με αυτό τον τρόπο το ρολό δεν απλώνει και κρατάει το σχήμα του.

Βήμα 4

Ψήνετε το ρολό στον φούρνο για 30 λεπτά. Το βγάζετε από το φούρνο και αφαιρείτε προσεκτικά τη λαδόκολλα αφήνοντας το ζωμό να πέσει μέσα στο ταψί. Σπάτε το ξυλάκι της κανέλας σε μικρότερα κομμάτια και τα καρφώνετε πάνω στο ρολό σε διάφορα σημεία, πιέζοντας και τα φύλλα της δάφνης ενδιάμεσα. Περιχύνετε το ρολό με το λάδι και μετά με το συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας.

Βήμα 5

Χαμηλώνετε το φούρνο στους 180oC και βάζετε το ρολό να ψηθεί για 35 λεπτά ακόμη. Αν η σάλτσα πήξει πολύ κατά τη διάρκεια του ψησίματος, προσθέτετε ένα φλιτζάνι νερό στο ταψί. Περιχύνετε την επιφάνεια του ρολού με τη σάλτσα του ταψιού δύο τρεις φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Βήμα 6

Αφήνετε το ρολό να κρυώσει καλά πριν το κόψετε. Σερβίρετε με πατάτες πουρέ ή πιλάφι.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή