PARASKEYH
clock icon
1:50'

Ρολό κιμά γεμιστό με αβγά

Υλικά

    Για το ρολό

  • 3/4 κιλού κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • 3 κουτ. σούπας φρυγανιά κοπανισμένη
  • 1 αβγό για το ρολό + 1 κρόκο για επάλλειψη
  • 4 αβγά για τη γέμιση
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 5 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 3½ κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο μαλακωμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τις πατάτες

  • 6 πατάτες χοντροκομμένες
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Σε ρυθμούς seventies αυτή η συνταγή για ρολό κιμά που κρύβει μέσα του βρασμένα αβγά. Είναι ότι πρέπει για το κυριακάτικο τραπέζι και όχι μόνο.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βράζετε τα τέσσερα αβγά (σφιχτά) και αφήνετε να κρυώσουν πριν τα καθαρίσετε.
Βάζετε τον κιμά σε ένα μπολ, ρίχνετε την τριμμένη φρυγανιά και το 1 αβγό και ζυμώνετε ελαφρά. Προσθέτετε κρεμμύδι, σκόρδο, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό και ελαιόλαδο και ζυμώνετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Ρίχνετε το βούτυρο και συνεχίζετε να ζυμώνετε μέχρι να γίνει ο κιμάς αφράτος.
Τον πλάθετε δίνοντάς του στενόμακρο σχήμα και τον τοποθετείτε σε ένα ταψί. Ανοίγετε στη μέση το ρολό του κιμά δημιουργώντας ένα κανάλι και βάζετε στη σειρά ολόκληρα τα καθαρισμένα, βραστά αβγά.
Βρέχοντας τα χέρια σας με ζεστό νερό, κλείνετε προσεκτικά την επιφάνεια του κιμά και του δίνετε το σχήμα μιας φρατζόλας ψωμιού.
Βάζετε τον κρόκο σε μπολ, τον χτυπάτε ελαφρά και με το πινελάκι περνάτε την επιφάνεια του ρολού. Προσθέτετε στο ταψί τις χοντροκομμένες πατάτες, ελαιόλαδο, αλάτι, ρίγανη και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ψήνετε το ρολό στο φούρνο για μιάμιση ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει το ρολό και να ψηθούν οι πατάτες.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βράζετε τα τέσσερα αβγά (σφιχτά) και αφήνετε να κρυώσουν πριν τα καθαρίσετε.

Βήμα 2

Βάζετε τον κιμά σε ένα μπολ, ρίχνετε την τριμμένη φρυγανιά και το 1 αβγό και ζυμώνετε ελαφρά. Προσθέτετε κρεμμύδι, σκόρδο, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό και ελαιόλαδο και ζυμώνετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Ρίχνετε το βούτυρο και συνεχίζετε να ζυμώνετε μέχρι να γίνει ο κιμάς αφράτος.

Βήμα 3

Τον πλάθετε δίνοντάς του στενόμακρο σχήμα και τον τοποθετείτε σε ένα ταψί. Ανοίγετε στη μέση το ρολό του κιμά δημιουργώντας ένα κανάλι και βάζετε στη σειρά ολόκληρα τα καθαρισμένα, βραστά αβγά.

Βήμα 4

Βρέχοντας τα χέρια σας με ζεστό νερό, κλείνετε προσεκτικά την επιφάνεια του κιμά και του δίνετε το σχήμα μιας φρατζόλας ψωμιού.

Βήμα 5

Βάζετε τον κρόκο σε μπολ, τον χτυπάτε ελαφρά και με το πινελάκι περνάτε την επιφάνεια του ρολού. Προσθέτετε στο ταψί τις χοντροκομμένες πατάτες, ελαιόλαδο, αλάτι, ρίγανη και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ψήνετε το ρολό στο φούρνο για μιάμιση ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει το ρολό και να ψηθούν οι πατάτες.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey