RYZOGALO-ME-POSARISMENES-STAFIDES-KAI-KANELA
clock icon
35'

Ρυζόγαλο με ποσαρισμένες σταφίδες και κανέλα

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι ρύζι γλασέ
  • 3 φλιτζάνια νερό
  • 1½ φλιτζάνι γάλα
  • 2 καψουλάκια άρωμα βανίλιας
  • 1 λεμόνι (ακέρωτο)
  • 100γρ. ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
  • Για το σερβίρισμα

  • 1 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
  • ½ φλιτζάνι νερό
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 1 ξυλάκι κανέλας

Αγαπημένο γλυκάκι, που φτιάχνεται στο πι και φι και αγαπούν μικροί και μεγάλοι.

Πλένετε καλά το λεμόνι και με ένα μαχαιράκι παίρνετε τη φλούδα του. Βάζετε τη μισή σε μια κατσαρολίτσα μαζί με το νερό και το ρύζι και τη βάζετε σε μέτρια φωτιά να σιγοβράσει το ρύζι μέχρι να σπάσει, να πιει όλο σχεδόν το νερό του και να χυλώσει. Αφαιρείτε τη φλούδα του λεμονιού και προσθέτετε το γάλα, τη ζάχαρη, τις βανίλιες και το κορνφλάουρ διαλυμένο σε λίγο νεράκι.
Συνεχίζετε να βράζετε ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει το ρυζόγαλο στον πάτο της κατσαρόλας. Όταν πήξει τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει.
Στο μεταξύ βάζετε σε κατσαρολάκι το νερό με την υπόλοιπη φλούδα του λεμονιού, το ξυλάκι της κανέλας και τη ζάχαρη να πάρουν βράση και να διαλυθεί η ζάχαρη. Μετά από 2 λεπτά προσθέτετε το κονιάκ και τραβάτε το σιρόπι από τη φωτιά. Ρίχνετε μέσα τις σταφίδες, σκεπάζετε την κατσαρόλα με καπάκι και αφήνετε τις σταφίδες να ποσαριστούν και να φουσκώσουν.
Όταν έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος το ρυζόγαλο, το μοιράζετε σε έξι ποτήρια του κρασιού (με ή χωρίς πόδι) και, αφού τα βάλετε σε δίσκο, τα αφήνετε στο ψυγείο να κρυώσουν καλά. Στο ψυγείο αφήνετε και τις σταφίδες.
Σερβίρετε τα ρυζόγαλα προσθέτοντας στα ποτήρια από μια δυο κουταλιές σταφίδες στο καθένα και λίγο από το ζουμάκι τους.

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένετε καλά το λεμόνι και με ένα μαχαιράκι παίρνετε τη φλούδα του. Βάζετε τη μισή σε μια κατσαρολίτσα μαζί με το νερό και το ρύζι και τη βάζετε σε μέτρια φωτιά να σιγοβράσει το ρύζι μέχρι να σπάσει, να πιει όλο σχεδόν το νερό του και να χυλώσει. Αφαιρείτε τη φλούδα του λεμονιού και προσθέτετε το γάλα, τη ζάχαρη, τις βανίλιες και το κορνφλάουρ διαλυμένο σε λίγο νεράκι.

Βήμα 2

Συνεχίζετε να βράζετε ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει το ρυζόγαλο στον πάτο της κατσαρόλας. Όταν πήξει τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει.

Βήμα 3

Στο μεταξύ βάζετε σε κατσαρολάκι το νερό με την υπόλοιπη φλούδα του λεμονιού, το ξυλάκι της κανέλας και τη ζάχαρη να πάρουν βράση και να διαλυθεί η ζάχαρη. Μετά από 2 λεπτά προσθέτετε το κονιάκ και τραβάτε το σιρόπι από τη φωτιά. Ρίχνετε μέσα τις σταφίδες, σκεπάζετε την κατσαρόλα με καπάκι και αφήνετε τις σταφίδες να ποσαριστούν και να φουσκώσουν.

Βήμα 4

Όταν έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος το ρυζόγαλο, το μοιράζετε σε έξι ποτήρια του κρασιού (με ή χωρίς πόδι) και, αφού τα βάλετε σε δίσκο, τα αφήνετε στο ψυγείο να κρυώσουν καλά. Στο ψυγείο αφήνετε και τις σταφίδες.

Βήμα 5

Σερβίρετε τα ρυζόγαλα προσθέτοντας στα ποτήρια από μια δυο κουταλιές σταφίδες στο καθένα και λίγο από το ζουμάκι τους.