salata astakou
clock icon
40'

Σαλάτα αστακού µε µαριναρισµένο φινόκιο, µάνγκο και βινεγκρέτ µε εσπεριδοειδή

Υλικά

    Για τη σαλάτα

  • 1 κιλό αστακός
  • 100 γρ. φινόκιο κοµµένο σε πολύ λεπτές φέτες
  • 1 µάνγκο κοµµένο σε µπαστουνάκια
  • 150 ml βινεγκρέτ από εσπεριδοειδή
  • 300 γρ. µίγµα σαλατικών
  • 50 γρ. ντοµατίνια κοµµένα σε τέταρτα
  • 1 κ. σ. µάραθος ψιλοκοµµένος
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο
  • Για τη βινεγκρέτ

  • 250 ml χυµό πορτοκαλιού, συµπυκνωµένο κατά το ήµισυ
  • 15 ml χυµό λεµονιού
  • 30 ml χυµό λάιµ
  • 1 κ. σ. ξύσµα πορτοκαλιού
  • 1 κ. σ. ξύσµα λεµονιού
  • 1 κ. σ. ξύσµα λάιµ
  • 1 κ. σ. µουστάρδα Ντιζόν
  • 175 ml ηλιέλαιο
  • 125 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 2 κ. σ. δυόσµο φρέσκο, ψιλοκοµµένο

Tips

  • Μπορούμε να φτιάξουμε την σαλάτα και με κολοχτύπα, που είναι πιο οικονομική από τον αστακό. Θα ακολουθήσουμε την ίδια διαδικασία, μόνο που θα την αφήσουμε για λίγο περισσότερο χρόνο στο νερό (υπολογίστε 10-12 λεπτά για 1 κολοχτύπα των 500 γρ.).

Μία ιδιαίτερα αρωματική σαλάτα με αστακό, που θα κάνει κάθε γιορτινό τραπέζι σας ακόμη πιο ξεχωριστό!

Ετοιµάζουµε τη βινεγκρέτ: Χτυπάμε όλα τα υλικά στο µπλέντερ εκτός από το ηλιέλαιο και το ελαιόλαδο. Με το µπλέντερ σε λειτουργία προσθέτουµε σιγά σιγά το ηλιέλαιο και το ελαιόλαδο, µέχρι να οµογενοποιηθούν τα υλικά.
Για τον αστακό: Γεµίζουµε µια µεγάλη κατσαρόλα µε αρκετό νερό. Μόλις αρχίσει να βράζει, βάζουµε μέσα τον αστακό και τραβάµε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Τον βγάζουµε µετά από 6-7 λεπτά. Καθαρίζουµε την ουρά του και την κόβουµε σε οµοιόµορφες λεπτές φέτες. Μαρινάρουµε µε λίγη βινεγκρέτ και διατηρούµε στο ψυγείο.
Μαρινάρουµε και το φινόκιο µε λίγο αλάτι και µε αρκετή βινεγκρέτ για µερικές ώρες.
Για να σερβίρουμε, αναµιγνύουµε µε προσοχή τα υλικά της σαλάτας σε σαλατιέρα. Γαρνίρουμε με φρέσκο δυόσμο.
Φωτογραφία; Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιµάζουµε τη βινεγκρέτ: Χτυπάμε όλα τα υλικά στο µπλέντερ εκτός από το ηλιέλαιο και το ελαιόλαδο. Με το µπλέντερ σε λειτουργία προσθέτουµε σιγά σιγά το ηλιέλαιο και το ελαιόλαδο, µέχρι να οµογενοποιηθούν τα υλικά.

Βήμα 2

Για τον αστακό: Γεµίζουµε µια µεγάλη κατσαρόλα µε αρκετό νερό. Μόλις αρχίσει να βράζει, βάζουµε μέσα τον αστακό και τραβάµε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Τον βγάζουµε µετά από 6-7 λεπτά. Καθαρίζουµε την ουρά του και την κόβουµε σε οµοιόµορφες λεπτές φέτες. Μαρινάρουµε µε λίγη βινεγκρέτ και διατηρούµε στο ψυγείο.

Βήμα 3

Μαρινάρουµε και το φινόκιο µε λίγο αλάτι και µε αρκετή βινεγκρέτ για µερικές ώρες.

Βήμα 4

Για να σερβίρουμε, αναµιγνύουµε µε προσοχή τα υλικά της σαλάτας σε σαλατιέρα. Γαρνίρουμε με φρέσκο δυόσμο.

Φωτογραφία; Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Elena Jeffrey