salata me kimoa
clock icon
50'

Σαλάτα με κινόα, κρεμμύδι και σπόρους

Υλικά

  • 40γρ. κολοκυθόσπορους, ψίχα
  • 40γρ. ηλιόσπορους, ψίχα
  • 40γρ. λιναρόσπορους
  • 60γρ. αμύγδαλα φιλέ
  • 200γρ. κινόα
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
  • 40ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 12 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
  • Για τη βινεγκρέτ

  • 50ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Μία πολύ υγιεινή και γευστική σαλάτα με κινόα και ποικιλία σπόρων, που μπορείτε να απολαύσετε χωρίς τύψεις και σε περιόδους δίαιτας.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στο γκριλ σε υψηλή θερμοκρασία. Βάζετε όλους τους σπόρους και τα αμύγδαλα σε ένα ταψάκι και ψήνετε στο φούρνο για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας στο ενδιάμεσο με μια σπάτουλα για να ψηθούν καλά από όλες τις πλευρές. Τους αφήνετε να κρυώσουν.
Γεμίζετε ένα μπολ με νερό και ρίχνετε μέσα την κινόα. Την αφήνετε για 5 λεπτά και την ξεπλένετε με άφθονο νερό τουλάχιστον 3 φορές, για να φύγει η πικρή ουσία που την περιβάλλει.
Βάζετε την πλυμένη κινόα σε μια κατσαρόλα, προσθέτετε 1 λίτρο νερό και βράζετε για 15 λεπτά. Τη σουρώνετε σε ψιλό σουρωτήρι και την αφήνετε για 5 λεπτά να στραγγίξει καλά.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Σοτάρετε το κρεμμύδι για 15 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να μαλακώσει αλλά χωρίς να καεί. Αν χρειαστεί, χαμηλώνετε τη φωτιά.
Με πιρούνι ανακατεύετε την κινόα και τη ρίχετε σε μια σαλατιέρα. Προσθέτετε τα κρεμμύδια και τους σπόρους και ανακατεύετε με μια σπάτουλα.
Βάζετε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για τη βινεγκρέτ και χτυπάτε με έναν αβγοδάρτη, να ομογενοποιηθούν.
Περιχύνετε τη σαλάτα με τη βινεγκρέτ, πασπαλίζετε με τον δυόσμο, ανακατεύετε καλά με μια σπάτουλα και σερβίρετε.
Φωτογραφία: Studiom.gr - Styling: Κ. Λυκουρέση - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε τον φούρνο στο γκριλ σε υψηλή θερμοκρασία. Βάζετε όλους τους σπόρους και τα αμύγδαλα σε ένα ταψάκι και ψήνετε στο φούρνο για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας στο ενδιάμεσο με μια σπάτουλα για να ψηθούν καλά από όλες τις πλευρές. Τους αφήνετε να κρυώσουν.

Βήμα 2

Γεμίζετε ένα μπολ με νερό και ρίχνετε μέσα την κινόα. Την αφήνετε για 5 λεπτά και την ξεπλένετε με άφθονο νερό τουλάχιστον 3 φορές, για να φύγει η πικρή ουσία που την περιβάλλει.

Βήμα 3

Βάζετε την πλυμένη κινόα σε μια κατσαρόλα, προσθέτετε 1 λίτρο νερό και βράζετε για 15 λεπτά. Τη σουρώνετε σε ψιλό σουρωτήρι και την αφήνετε για 5 λεπτά να στραγγίξει καλά.

Βήμα 4

Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Σοτάρετε το κρεμμύδι για 15 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να μαλακώσει αλλά χωρίς να καεί. Αν χρειαστεί, χαμηλώνετε τη φωτιά.

Βήμα 5

Με πιρούνι ανακατεύετε την κινόα και τη ρίχετε σε μια σαλατιέρα. Προσθέτετε τα κρεμμύδια και τους σπόρους και ανακατεύετε με μια σπάτουλα.

Βήμα 6

Βάζετε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για τη βινεγκρέτ και χτυπάτε με έναν αβγοδάρτη, να ομογενοποιηθούν.

Βήμα 7

Περιχύνετε τη σαλάτα με τη βινεγκρέτ, πασπαλίζετε με τον δυόσμο, ανακατεύετε καλά με μια σπάτουλα και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Studiom.gr - Styling: Κ. Λυκουρέση - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης