stamnagathi—parmezana
clock icon
20'

Σαλάτα με σταμναγκάθι και μπισκότα παρμεζάνας

Υλικά

  • 300γρ. σταμναγκάθι καθαρισμένο, πλυμένο και καλά στεγνωμένο
  • 120γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
  • 1 κουτ. σούπας χοντρό θαλασσινό αλάτι
  • 2 ντομάτες ώριμες

Το σταμναγκάθι ταιριάζει πολύ σε ένα φρικασέ με αρνί αλλά γίνεται και μια πολύ νόστιμη δροσερή σαλάτα. Αν την εμπλουτίσετε και με μπισκότα παρμεζάνας μπορεί να σταθεί άνετα και σε γιορτινά τραπέζια.

Χοντροκόβετε τα χόρτα και τα ρίχνετε σ’ ένα βαθύ μπολ. Ανακατεύετε το ελαιόλαδο και το ξίδι και περιχύνετε τα χόρτα. Αφήνετε τη σαλάτα να σταθεί για τουλάχιστον 1 ώρα.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Σε ένα ταψί απλώνετε λαδόκολλα και ρίχνετε κουταλιές τριμμένης παρμεζάνας, αφήνοντας αρκετή απόσταση μεταξύ τους γιατί θα απλώσουν. Ψήνετε για 7 λεπτά μέχρι να ροδίσουν τα μπισκότα παρμεζάνας. Αφήνετε να κρυώσουν καλά πριν τα χρησιμοποιήσετε.
Αφαιρείτε τη φλούδα από τις ντομάτες και τις κόβετε σε κυβάκια. Τις ρίχνετε πάνω στα χόρτα και ανακατεύετε.
Πασπαλίζετε τη σαλάτα με χοντρό αλάτι και τη γαρνίρετε με τα μπισκότα παρμεζάνας πριν τη σερβίρετε.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Χοντροκόβετε τα χόρτα και τα ρίχνετε σ’ ένα βαθύ μπολ. Ανακατεύετε το ελαιόλαδο και το ξίδι και περιχύνετε τα χόρτα. Αφήνετε τη σαλάτα να σταθεί για τουλάχιστον 1 ώρα.

Βήμα 2

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Σε ένα ταψί απλώνετε λαδόκολλα και ρίχνετε κουταλιές τριμμένης παρμεζάνας, αφήνοντας αρκετή απόσταση μεταξύ τους γιατί θα απλώσουν. Ψήνετε για 7 λεπτά μέχρι να ροδίσουν τα μπισκότα παρμεζάνας. Αφήνετε να κρυώσουν καλά πριν τα χρησιμοποιήσετε.

Βήμα 3

Αφαιρείτε τη φλούδα από τις ντομάτες και τις κόβετε σε κυβάκια. Τις ρίχνετε πάνω στα χόρτα και ανακατεύετε.

Βήμα 4

Πασπαλίζετε τη σαλάτα με χοντρό αλάτι και τη γαρνίρετε με τα μπισκότα παρμεζάνας πριν τη σερβίρετε.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb