salata fasolia-makaronia
clock icon
1:20'

Σαλάτα με τριλογία φασολιών και κοφτό μακαρονάκι

Υλικά

  • 200γρ. φασόλια άσπρα, μέτρια, βρασμένα
  • 200γρ. φασόλια μαυρομάτικα, βρασμένα
  • 1 κονσέρβα φασόλια κόκκινα (κίντνεϊ)
  • 1½ φλιτζάνι μακαρονάκι κοφτό, βρασμένο
  • 200γρ. στρογγυλά φασολάκια κατεψυγμένα, βρασμένα
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, σε ροδέλες
  • 3 σκελίδες σκόρδο, σε ροδέλες
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι καλαμπόκι βρασμένο
  • 3-4 κουτ. σούπας κάππαρη
  • 1½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσι
  • 6-8 ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • Για το dressing

  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1/3 φλιτζανιού ξίδι απλό ή βαλσαμικό λευκό
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Tips

  • Μπορείτε να προσθέσετε το κρεμμύδι και το σκόρδο ωμά, χωρίς να τα σοτάρετε στο ελαιόλαδο.
  • Μπορείτε να αφαιρέσετε τα ζυμαρικά, να προσθέσετε λιαστές ντομάτες ή κουκουνάρια καβουρδισμένα, τόνο στραγγισμένο ή ψητές γαρίδες.

Η σαλάτα αυτή θα μπορούσε να είναι το κυρίως πιάτο σε ένα γεύμα, κατά τη διάρκεια νηστείας. Θα μπορούσε ακόμα, με μικρές προσθαφαιρέσεις, να πάρει μέρος στην ποικιλία ενός γιορτινού μπουφέ. Είναι τελικά μια πολύχρωμη σαλάτα για όλες τις μέρες και τις εποχές, με ποικιλία υλικών και πολλά θρεπτικά συστατικά.

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν ελαφρά, χωρίς να καούν. Τα αφήνετε να κρυώσουν.
Ανακατεύετε σε μεγάλο μπολ τα άσπρα και τα μαυρομάτικα φασόλια, μαζί με τα κόκκινα φασόλια της κονσέρβας, αφού πρώτα τα σουρώσετε και ξεπλύνετε τα πολλά νερά. Προσθέτετε το κοφτό μακαρονάκι, το καλαμπόκι, την κάππαρη, τις ελιές, τον μαϊντανό, τα πράσινα φασολάκια κομμένα σε κομμάτια 3εκ., το κρεμμύδι και το σκόρδο Ανακατεύετε ελαφρά τη σαλάτα.
Ετοιμάζετε το dressing: Σε βαζάκι με καπάκι ρίχνετε όλα τα υλικά, κλείνετε και το ανακινείτε ώστε να ανακατευτούν καλά και το μίγμα να γίνει ομοιογενές. Για να γίνει το μέλι πιο ρευστό και να ανακατευτεί καλά με το λαδόξιδο, το ζεσταίνετε ελαφρά.
Περιχύνετε τη σαλάτα με το dressing, την ανακατεύετε και την αφήνετε εκτός ψυγείου για μισή ώρα τουλάχιστον πριν την καταναλώσετε. Προσθέτετε τα ντοματίνια την τελευταία στιγμή και σερβίρετε.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν ελαφρά, χωρίς να καούν. Τα αφήνετε να κρυώσουν.

Βήμα 2

Ανακατεύετε σε μεγάλο μπολ τα άσπρα και τα μαυρομάτικα φασόλια, μαζί με τα κόκκινα φασόλια της κονσέρβας, αφού πρώτα τα σουρώσετε και ξεπλύνετε τα πολλά νερά. Προσθέτετε το κοφτό μακαρονάκι, το καλαμπόκι, την κάππαρη, τις ελιές, τον μαϊντανό, τα πράσινα φασολάκια κομμένα σε κομμάτια 3εκ., το κρεμμύδι και το σκόρδο Ανακατεύετε ελαφρά τη σαλάτα.

Βήμα 3

Ετοιμάζετε το dressing: Σε βαζάκι με καπάκι ρίχνετε όλα τα υλικά, κλείνετε και το ανακινείτε ώστε να ανακατευτούν καλά και το μίγμα να γίνει ομοιογενές. Για να γίνει το μέλι πιο ρευστό και να ανακατευτεί καλά με το λαδόξιδο, το ζεσταίνετε ελαφρά.

Βήμα 4

Περιχύνετε τη σαλάτα με το dressing, την ανακατεύετε και την αφήνετε εκτός ψυγείου για μισή ώρα τουλάχιστον πριν την καταναλώσετε. Προσθέτετε τα ντοματίνια την τελευταία στιγμή και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb