salata me freska koukia
clock icon
40'

Σαλάτα με φρέσκα κουκιά, φασολάκια και αντζούγιες

Υλικά

  • 400γρ. κουκιά φρέσκα, καθαρισμένα
  • 500γρ. φασολάκια στρογγυλά, τρυφερά
  • 8 αντζούγιες κομμένες στα τέσσερα
  • 2 αβγά
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 φέτες χωριάτικο ψωμί χοντροτριμμένο
  • 4 κουτ. σούπας σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
  • Για τη σάλτσα

  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Μία διαφορετική σαλάτα με βραστά λαχανικά, ψιλοκομμένα αβγά, αντζούγιες και χειροποίητα κρουτόν, που μπορείτε να απολαύσετε παρέα με ψητό κρέας και πουλερικά.

Βάζετε τα αβγά σ’ ένα κατσαρολάκι με κρύο νερό και τα σιγοβράζετε για 8 λεπτά. Τα κρυώνετε, τα ξεφλουδίζετε και τα ψιλοκόβετε.

Καθαρίζετε τα φασολάκια αφαιρώντας με τον πατατοκαθαριστή τυχόν ίνες και από τις δύο πλευρές και κόβοντας τις άκρες τους. Τα ρίχνετε σε κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει και τα βράζετε για 4-5 λεπτά (μέχρι να τσιμπιούνται). Τα σουρώνετε και τα κρατάτε ζεστά.

Ρίχνετε τα κουκιά σε κατσαρόλα με νερό που βράζει και, όταν κοχλάσει, τα σουρώνετε και πετάτε το νερό. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία ακόμα μία φορά και μετά βράζετε τα κουκιά σε φρέσκο νερό για 2-3 λεπτά. Τα σουρώνετε και τα κρατάτε ζεστά μαζί με τα φασολάκια.

Χτυπάτε τα υλικά της σάλτσας μέχρι να ομογενοποιηθούν και τη ρίχνετε στο μπολ με τα φασολάκια και τα κουκιά.

Σ’ ένα τηγάνι ρίχνετε 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και το χοντροτριμμένο ψωμί και το τηγανίζετε για 2-3 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Ρίχνετε τα ψιλοκομμένα αβγά, τις αντζούγιες, το σχοινόπρασο και το τηγανισμένο ψωμί στο μπολ με τα φασολάκια και τα κουκιά και ανακατεύετε ελαφρά. Σερβίρετε αμέσως.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε τα αβγά σ’ ένα κατσαρολάκι με κρύο νερό και τα σιγοβράζετε για 8 λεπτά. Τα κρυώνετε, τα ξεφλουδίζετε και τα ψιλοκόβετε.

Βήμα 2

Καθαρίζετε τα φασολάκια αφαιρώντας με τον πατατοκαθαριστή τυχόν ίνες και από τις δύο πλευρές και κόβοντας τις άκρες τους. Τα ρίχνετε σε κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει και τα βράζετε για 4-5 λεπτά (μέχρι να τσιμπιούνται). Τα σουρώνετε και τα κρατάτε ζεστά.

Βήμα 3

Ρίχνετε τα κουκιά σε κατσαρόλα με νερό που βράζει και, όταν κοχλάσει, τα σουρώνετε και πετάτε το νερό. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία ακόμα μία φορά και μετά βράζετε τα κουκιά σε φρέσκο νερό για 2-3 λεπτά. Τα σουρώνετε και τα κρατάτε ζεστά μαζί με τα φασολάκια.

Βήμα 4

Χτυπάτε τα υλικά της σάλτσας μέχρι να ομογενοποιηθούν και τη ρίχνετε στο μπολ με τα φασολάκια και τα κουκιά.

Βήμα 5

Σ’ ένα τηγάνι ρίχνετε 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και το χοντροτριμμένο ψωμί και το τηγανίζετε για 2-3 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Ρίχνετε τα ψιλοκομμένα αβγά, τις αντζούγιες, το σχοινόπρασο και το τηγανισμένο ψωμί στο μπολ με τα φασολάκια και τα κουκιά και ανακατεύετε ελαφρά. Σερβίρετε αμέσως.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb