anoigma–salata-me-psiti-kolokitha-manouri-k-roka-IMG_0638
clock icon
55'

Σαλάτα με ψητή κολοκύθα, μανούρι και ρόκα

Υλικά

  • 2 κιλά ωμή, κίτρινη κολοκύθα
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 ματσάκι ρόκα, κομμένη στα 2
  • 200γρ. μανούρι, σε λεπτές φέτες
  • φυλλαράκια δυόσμο φρέσκο
  • Για τη σος

  • χυμό από 1-2 λεμόνια
  • 3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 γεμάτο κουτ. γλυκού μουστάρδα
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • αλάτι, πιπέρι

Ένα και ένα για κάθε γιορτινό τραπέζι, αυτή η σαλάτα κερδίζει τις εντυπώσεις με το υπέροχο χρώμα της και την εξαιρετική γεύση της.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Κόβετε την κολοκύθα στη μέση ή σε φέτες σαν καρπούζι, τη βάζετε σε ταψί, την αλείφετε με το ελαιόλαδο, την αλατίζετε και την ψήνετε στο φούρνο, για 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
Βγάζετε την κολοκύθα από το φούρνο, την καθαρίζετε από τη φλούδα και την κόβετε σε μεγάλες μπουκιές.
Χτυπάτε στο μούλτι τα υλικά της σος. Σε ένα μπολ βάζετε την κολοκύθα και περιχύνετε με τη μισή σος. Ανακατεύετε καλά με τα χέρια σας.
Σε μια ρηχή πιατέλα, απλώνετε την κολοκύθα και από πάνω προσθέτετε τη ρόκα και το δυόσμο (προσοχή, δεν θέλετε η ρόκα να υπερισχύει) και τελειώνετε με τις φετούλες μανούρι. Περιχύνετε με την υπόλοιπη σος και σερβίρετε αμέσως
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Κόβετε την κολοκύθα στη μέση ή σε φέτες σαν καρπούζι, τη βάζετε σε ταψί, την αλείφετε με το ελαιόλαδο, την αλατίζετε και την ψήνετε στο φούρνο, για 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.

Βήμα 2

Βγάζετε την κολοκύθα από το φούρνο, την καθαρίζετε από τη φλούδα και την κόβετε σε μεγάλες μπουκιές.

Βήμα 3

Χτυπάτε στο μούλτι τα υλικά της σος. Σε ένα μπολ βάζετε την κολοκύθα και περιχύνετε με τη μισή σος. Ανακατεύετε καλά με τα χέρια σας.

Βήμα 4

Σε μια ρηχή πιατέλα, απλώνετε την κολοκύθα και από πάνω προσθέτετε τη ρόκα και το δυόσμο (προσοχή, δεν θέλετε η ρόκα να υπερισχύει) και τελειώνετε με τις φετούλες μανούρι. Περιχύνετε με την υπόλοιπη σος και σερβίρετε αμέσως

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή