skopelitiki tyropita mikri
clock icon
45'

Σκοπελίτικη τυρόπιτα

Υλικά

    Για το φύλλο

  • 4 φλιτζάνια Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
  • 1 φλιτζάνι νερό (περίπου)
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού ξίδι
  • ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
  • Για τη γέμιση

  • 500-600γρ. φέτα θρυμματισμένη
  • 1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Η παραδοσιακή τυρόπιτα της Σκοπέλου είναι πεντανόστιμη και πολύ εύκολη στην παρασκευή. Το μυστικό της νοστιμιάς της είναι το φύλλο, που θα ετοιμάσετε με Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ.

Ανακατεύετε το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ με το αλάτι, το ξίδι και το νερό μέχρι να έχετε μια ζύμη μαλακή και ελαστική. Χωρίζετε τη ζύμη σε τέσσερα ίσα μέρη και πλάθετε μπαλάκια.

Τα αφήνετε για 1-2 ώρες σε αλευρωμένο μπολ και κατόπιν τα ανοίγετε σε μεγάλα, λεπτά φύλλα, πασπαλίζοντας την επιφάνεια εργασίας με νισεστέ για να ανοίξουν πιο εύκολα.

Περιχύνετε περιμετρικά την επιφάνεια κάθε φύλλου με λάδι και πασπαλίζετε με τη φέτα, τον άνηθο (αν χρησιμοποιήσετε) και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τυλίγετε σε ρολό. Κατόπιν, στρίβετε το κάθε ρολό σε σαλιγκάρι.

Τηγανίζετε τις τυρόπιτες μία μία σε τηγάνι με καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Τις βγάζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για λίγα λεπτά και τις σερβίρετε ζεστές πριν κρυώσουν.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Ανακατεύετε το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ με το αλάτι, το ξίδι και το νερό μέχρι να έχετε μια ζύμη μαλακή και ελαστική. Χωρίζετε τη ζύμη σε τέσσερα ίσα μέρη και πλάθετε μπαλάκια.

Βήμα 2

Τα αφήνετε για 1-2 ώρες σε αλευρωμένο μπολ και κατόπιν τα ανοίγετε σε μεγάλα, λεπτά φύλλα, πασπαλίζοντας την επιφάνεια εργασίας με νισεστέ για να ανοίξουν πιο εύκολα.

Βήμα 3

Περιχύνετε περιμετρικά την επιφάνεια κάθε φύλλου με λάδι και πασπαλίζετε με τη φέτα, τον άνηθο (αν χρησιμοποιήσετε) και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τυλίγετε σε ρολό. Κατόπιν, στρίβετε το κάθε ρολό σε σαλιγκάρι.

Βήμα 4

Τηγανίζετε τις τυρόπιτες μία μία σε τηγάνι με καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Τις βγάζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για λίγα λεπτά και τις σερβίρετε ζεστές πριν κρυώσουν.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή