kotopoulo
clock icon
60'

Σκορδάτο κοτόπουλο με βασιλικό και πετιμεζάτη σάλτσα ντομάτας

Υλικά

  • 2 φιλέτα στήθος κοτόπουλου, κομμένα σε μικρότερα φιλέτα
  • ¼ φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά σε σκόνη
  • 4 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες ή 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
  • ¼ φλιτζανιού μηλόξιδο
  • 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • ¼ φλιτζανιού πετιμέζι
  • 1 ματσάκι βασιλικό φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Μια ξεχωριστά νόστιμη συνταγή με κοτόπουλο, που συνδυάζεται αρμονικά με  βασιλικό και σάλτσα ντομάτας.

Αλατοπιπερώνετε καλά τα φιλέτα του κοτόπουλου. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Πασπαλίζετε μέσα τη γλυκιά πάπρικα.

Ακουμπάτε τα φιλέτα στο τηγάνι, χαμηλώνετε τη φωτιά και σκεπάζετε με καπάκι. Τα ψήνετε για 8-10 λεπτά (ανάλογα με το πάχος τους), γυρίζοντάς τα 1-2 φορές μέχρι να ροδίσουν εξωτερικά και να ψηθούν εσωτερικά, πάντα με το τηγάνι σκεπασμένο.

Βγάζετε τα φιλέτα σε ένα πιάτο και ρίχνετε στο τηγάνι τις ντομάτες. Αλατοπιπερώνετε και αφήνετε τη σάλτσα να βράσει μέχρι να δέσει (περίπου 15 λεπτά).

Προσθέτετε το ξίδι , το σκόρδο, το πετιμέζι και το βασιλικό. Ανακατεύετε και επαναφέρετε τα φιλέτα στο τηγάνι. Τα γυρίζετε για να καλυφθούν από τη σάλτσα και τα σιγοβράζετε στη σάλτσα για 5 λεπτά ακόμη. Σερβίρετε με πατάτες τηγανητές.

Διαδικασία

Βήμα 1

Αλατοπιπερώνετε καλά τα φιλέτα του κοτόπουλου. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Πασπαλίζετε μέσα τη γλυκιά πάπρικα.

Βήμα 2

Ακουμπάτε τα φιλέτα στο τηγάνι, χαμηλώνετε τη φωτιά και σκεπάζετε με καπάκι. Τα ψήνετε για 8-10 λεπτά (ανάλογα με το πάχος τους), γυρίζοντάς τα 1-2 φορές μέχρι να ροδίσουν εξωτερικά και να ψηθούν εσωτερικά, πάντα με το τηγάνι σκεπασμένο.

Βήμα 3

Βγάζετε τα φιλέτα σε ένα πιάτο και ρίχνετε στο τηγάνι τις ντομάτες. Αλατοπιπερώνετε και αφήνετε τη σάλτσα να βράσει μέχρι να δέσει (περίπου 15 λεπτά).

Βήμα 4

Προσθέτετε το ξίδι , το σκόρδο, το πετιμέζι και το βασιλικό. Ανακατεύετε και επαναφέρετε τα φιλέτα στο τηγάνι. Τα γυρίζετε για να καλυφθούν από τη σάλτσα και τα σιγοβράζετε στη σάλτσα για 5 λεπτά ακόμη. Σερβίρετε με πατάτες τηγανητές.