SOGANIA

Υλικά

  • 1½ κιλό κρεμμύδια μεγάλα μακρόστενα, καθαρισμένα & χαραγμένα κατά μήκος στη μέση
  • 500γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι κρασί κόκκινο
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 250γρ. ντομάτες αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα
  • 3-4 φύλλα δάφνης
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Tips

  • Μπορείτε να προσθέσετε στον κιμά και ½ φλιτζάνι ρύζι. Επίσης, μπορείτε να μαγειρέψετε το φαγητό σε κατσαρόλα. Τότε στρώνετε τους ντολμάδες στην κατσαρόλα, τους σκεπάζετε με ένα αναποδογυρισμένο πιάτο για να μην ανοίξουν στο μαγείρεμα και τους σιγοβράζετε μέχρι να μείνουν με το λάδι τους.

Κρεμμυδοντολμάδες με κιμά δηλαδή. Η ονομασία του φαγητού προέρχεται από την τουρκική λέξη «σογάν» που σημαίνει «κρεμμύδι».

Βράζετε τα κρεμμύδια σε αλατισμένο νερό για 5 λεπτά και τα στραγγίζετε. Αφήνετε να κρυώσουν λίγο και ξεχωρίζετε τα μεγάλα εξωτερικά φύλλα. Ψιλοκόβετε τα εσωτερικά των κρεμμυδιών που έμειναν.
Σοτάρετε τον κιμά, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το σκόρδο στο μισό λάδι μέχρι να σπάσει ο κιμάς και τον σβήνετε με το κρασί.
Στραγγίζετε τις ντομάτες και κρατάτε το χυμό. Προσθέτετε τις ντομάτες στον κιμά μαζί με το μαϊντανό, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε και αφήνετε το μίγμα να βράσει μέχρι να πιει τα υγρά του.
Παίρνετε ένα ένα τα φύλλα του κρεμμυδιού και τοποθετείτε λίγη γέμιση στη μέση. Τα τυλίγετε μέχρι να κλείσουν όπως τους ντολμάδες και τα τοποθετείτε στη σειρά σε πυρίμαχο σκεύος. Χώνετε ανάμεσα στους κρεμμυδοντολμάδες τα φύλλα δάφνης, τους περιχύνετε με το χυμό της ντομάτας και το υπόλοιπο λάδι. Προσθέτετε στο ταψί ένα φλιτζάνι νερό.
Ψήνετε τους κρεμμυδοντολμάδες σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για περίπου 35-40 λεπτά, μέχρι να μείνουν με το λάδι τους.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Βράζετε τα κρεμμύδια σε αλατισμένο νερό για 5 λεπτά και τα στραγγίζετε. Αφήνετε να κρυώσουν λίγο και ξεχωρίζετε τα μεγάλα εξωτερικά φύλλα. Ψιλοκόβετε τα εσωτερικά των κρεμμυδιών που έμειναν.

Βήμα 2

Σοτάρετε τον κιμά, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το σκόρδο στο μισό λάδι μέχρι να σπάσει ο κιμάς και τον σβήνετε με το κρασί.

Βήμα 3

Στραγγίζετε τις ντομάτες και κρατάτε το χυμό. Προσθέτετε τις ντομάτες στον κιμά μαζί με το μαϊντανό, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε και αφήνετε το μίγμα να βράσει μέχρι να πιει τα υγρά του.

Βήμα 4

Παίρνετε ένα ένα τα φύλλα του κρεμμυδιού και τοποθετείτε λίγη γέμιση στη μέση. Τα τυλίγετε μέχρι να κλείσουν όπως τους ντολμάδες και τα τοποθετείτε στη σειρά σε πυρίμαχο σκεύος. Χώνετε ανάμεσα στους κρεμμυδοντολμάδες τα φύλλα δάφνης, τους περιχύνετε με το χυμό της ντομάτας και το υπόλοιπο λάδι. Προσθέτετε στο ταψί ένα φλιτζάνι νερό.

Βήμα 5

Ψήνετε τους κρεμμυδοντολμάδες σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για περίπου 35-40 λεπτά, μέχρι να μείνουν με το λάδι τους.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή