clock icon
35'

Σουβλάκια με μαστέλο Χίου και λαχανικά

Υλικά

  • 200γρ. μαστέλο Χίου ή χαλούμι Κύπρου ή Ταλαγάνι, σε κύβους
  • 3 κολοκύθια σε κύβους
  • 10 μανιτάρια λευκά, κομμένα στη μέση
  • 2 πιπεριές κόκκινες, σε κύβους
  • 2 πιπεριές πράσινες, σε κύβους
  • 10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, σε κύβους
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • χυμό από 1 πορτοκάλι
  • 2 κουτ. σούπας πετιμέζι
  • 2 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας βασιλικό φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 10 ξυλάκια για σουβλάκι
  • λίγα φύλλα μέντας

Είτε είστε χορτοφάγος είτε όχι θα λατρέψετε τα νόστιμα αυτά σουβλάκια με λαχανικά και τυρί. Ετοιμάστε τα για τα καλοκαιρινά BBQ και δοκιμάστε να τα ψήσετε και στην ψησταριά.

Περνάτε τα λαχανικά και το τυρί σε ξυλάκια για σουβλάκια, αφήνοντας τελευταία τα ντοματίνια και τα μανιτάρια. Φροντίζετε όσο γίνεται να περνάτε ίσες ποσότητες τυριού και λαχανικών σε κάθε σουβλάκι.
Σε ένα μπολ βάζετε το χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού, το πετιμέζι, το ελαιόλαδο και τον βασιλικό, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά. Με ένα πινελάκι επάλειψης αλείφετε απαλά τα σουβλάκια με το μίγμα που ετοιμάσατε και κρατάτε στην άκρη όσο μίγμα περισσέψει. Βάζετε τα σουβλάκια στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά, να μαριναριστούν.
Βγάζετε τα σουβλάκια από το ψυγείο και τα ψήνετε σε μέτρια φωτιά σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, αφού τα ραντίσετε με λίγο ακόμη από το μίγμα εσπεριδοειδών - πετιμεζιού. Ψήνετε τα σουβλάκια μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές και να αρχίσει το τυρί να λιώνει. Αλατοπιπερώνετε στο ενδιάμεσο.
Μόλις ψηθούν τα σουβλάκια, τα βγάζετε από το τηγάνι και ρίχνετε μέσα στο τηγάνι τη μαρινάδα να πάρει μια βράση. Σερβίρετε τα σουβλάκια περιχύνοντας με το μίγμα και πασπαλίζοντας με λίγα φυλλαράκια μέντας.

Διαδικασία

Βήμα 1

Περνάτε τα λαχανικά και το τυρί σε ξυλάκια για σουβλάκια, αφήνοντας τελευταία τα ντοματίνια και τα μανιτάρια. Φροντίζετε όσο γίνεται να περνάτε ίσες ποσότητες τυριού και λαχανικών σε κάθε σουβλάκι.

Βήμα 2

Σε ένα μπολ βάζετε το χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού, το πετιμέζι, το ελαιόλαδο και τον βασιλικό, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά. Με ένα πινελάκι επάλειψης αλείφετε απαλά τα σουβλάκια με το μίγμα που ετοιμάσατε και κρατάτε στην άκρη όσο μίγμα περισσέψει. Βάζετε τα σουβλάκια στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά, να μαριναριστούν.

Βήμα 3

Βγάζετε τα σουβλάκια από το ψυγείο και τα ψήνετε σε μέτρια φωτιά σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, αφού τα ραντίσετε με λίγο ακόμη από το μίγμα εσπεριδοειδών - πετιμεζιού. Ψήνετε τα σουβλάκια μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές και να αρχίσει το τυρί να λιώνει. Αλατοπιπερώνετε στο ενδιάμεσο.

Βήμα 4

Μόλις ψηθούν τα σουβλάκια, τα βγάζετε από το τηγάνι και ρίχνετε μέσα στο τηγάνι τη μαρινάδα να πάρει μια βράση. Σερβίρετε τα σουβλάκια περιχύνοντας με το μίγμα και πασπαλίζοντας με λίγα φυλλαράκια μέντας.