SOYFLE ME KOYNOYPIDI_slider
clock icon
1:5'

Σουφλέ με κουνουπίδι, μπρόκολο, κόκκινη πιπεριά και καπνιστό τυρί

Υλικά

  • 1 μικρό κουνουπίδι (800γρ. περίπου)
  • 600γρ. μπρόκολο
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης μέτριες ή 1 μεγάλη σε καρεδάκια
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 3 φακέλους Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ
  • 1½ λίτρο γάλα
  • 3 αβγά, χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια
  • 250γρ. τυρί Μετσοβόνε ή άλλο καπνιστό τυρί της επιλογής σας, τριμμένο
  • αλάτι

Τα λαχανικά δεν γίνονται μόνο ωραία ζεστή σαλάτα αλλά και ένα ζεστό και υγιεινό σουφλέ. Επιλέγετε τα πιο φρέσκα χειμερινά λαχανικά, τα βάζετε ανάμεσα σε 2 στρώσεις Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ και έχετε ένα εξαιρετικό πιάτο.

Χωρίζετε το μπρόκολο και το κουνουπίδι σε μπουκετάκια και τα αφήνετε σε νερό και ξύδι για 15 λεπτά. Τα ξεβγάζετε και τα ζεματάτε ξεχωριστά (πρώτα το κουνουπίδι και μετά το μπρόκολο) σε αλατισμένο νερό που βράζει για 5 λεπτά το καθένα. Τα σουρώνετε και τα αφήνετε στην άκρη να στραγγίσουν.
Στο μεταξύ αχνίζετε το πράσο και το κρεμμύδι με ελάχιστο νεράκι και όταν μαλακώσουν προσθέτετε το ελαιόλαδο και τις πιπεριές Φλωρίνης. Τις σοτάρετε για 1 λεπτό. Τραβάτε το τηγάνι στην άκρη και αφήνετε να κρυώσουν.
Ετοιμάζετε την Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας της και αναμιγνύετε μέσα τους κρόκους των αβγών και όλο σχεδόν το τριμμένο τυρί.
Χτυπάτε ξεχωριστά τα ασπράδια των αβγών σε σφιχτή μαρέγκα και την ενσωματώνετε στη Μπεσαμέλ με απαλές κινήσεις.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνετε καλά ένα μακρόστενο πυρίμαχο σκεύος και το πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί. Απλώνετε μια κουταλιά της σούπας μπεσαμέλ στον πάτο του ταψιού και μοιράζετε ομοιόμορφα τα μπουκέτα του μπρόκολου και του κουνουπιδιού. Ενδιάμεσα ρίχνετε τις πιπεριές και το πράσο.
Περιχύνετε το περιεχόμενο του ταψιού με το υπόλοιπο μίγμα της μπεσαμέλ και πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί. Ψήνετε το σουφλέ στον προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να ροδοκοκκινίσει η επιφάνειά του.

Διαδικασία

Βήμα 1

Χωρίζετε το μπρόκολο και το κουνουπίδι σε μπουκετάκια και τα αφήνετε σε νερό και ξύδι για 15 λεπτά. Τα ξεβγάζετε και τα ζεματάτε ξεχωριστά (πρώτα το κουνουπίδι και μετά το μπρόκολο) σε αλατισμένο νερό που βράζει για 5 λεπτά το καθένα. Τα σουρώνετε και τα αφήνετε στην άκρη να στραγγίσουν.

Βήμα 2

Στο μεταξύ αχνίζετε το πράσο και το κρεμμύδι με ελάχιστο νεράκι και όταν μαλακώσουν προσθέτετε το ελαιόλαδο και τις πιπεριές Φλωρίνης. Τις σοτάρετε για 1 λεπτό. Τραβάτε το τηγάνι στην άκρη και αφήνετε να κρυώσουν.

Βήμα 3

Ετοιμάζετε την Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας της και αναμιγνύετε μέσα τους κρόκους των αβγών και όλο σχεδόν το τριμμένο τυρί.

Βήμα 4

Χτυπάτε ξεχωριστά τα ασπράδια των αβγών σε σφιχτή μαρέγκα και την ενσωματώνετε στη Μπεσαμέλ με απαλές κινήσεις.

Βήμα 5

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνετε καλά ένα μακρόστενο πυρίμαχο σκεύος και το πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί. Απλώνετε μια κουταλιά της σούπας μπεσαμέλ στον πάτο του ταψιού και μοιράζετε ομοιόμορφα τα μπουκέτα του μπρόκολου και του κουνουπιδιού. Ενδιάμεσα ρίχνετε τις πιπεριές και το πράσο.

Βήμα 6

Περιχύνετε το περιεχόμενο του ταψιού με το υπόλοιπο μίγμα της μπεσαμέλ και πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί. Ψήνετε το σουφλέ στον προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να ροδοκοκκινίσει η επιφάνειά του.