soupa-koukia
clock icon
40'

Σούπα με φρέσκα κουκιά και πέστο δυόσμου

Υλικά

  • 300γρ. κουκιά φρέσκα, καθαρισμένα
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 200γρ. φασολάκια, σε διαγώνια κομμάτια μήκους 1εκ.
  • 2 κολοκύθια μέτρια, κομμένα σε κυβάκια
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1½ λίτρο ζωμό λαχανικών
  • 3 ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες
  • 2 φωλιές φιδέ
  • αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για το πέστο δυόσμου

  • 50γρ. δυόσμο (μόνο τα φύλλα)
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 50γρ. φιστίκια Αιγίνης
  • 50γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Τα κουκιά δεν μαγειρεύονται ωραία μόνο λαδερά αλλά κάνουν και υπέροχες σούπες.

Ρίχνετε τα κουκιά σε κατσαρόλα με νερό που βράζει και, όταν κοχλάσει, τα σουρώνετε και πετάτε το νερό. Επαναλαμβάνετε αυτή τη διαδικασία για ακόμα μία φορά.

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια για 1-2 λεπτά. Ρίχνετε τα κολοκύθια και τα φασολάκια, ανακατεύετε για λίγο και προσθέτετε τα κουκιά και το ζωμό λαχανικών. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 5 λεπτά.

Ψιλοκόβετε τις ντομάτες και τις ρίχνετε στη σούπα μαζί με το φιδέ. Σιγοβράζετε για 5 λεπτά ακόμη.

Για τα φτιάξετε το πέστο δυόσμου: ρίχνετε όλα τα υλικά στο multi και χτυπάτε μέχρι να πολτοποιηθούν καλά και να γίνουν λείο και ομοιόμορφο μίγμα.

Ρίχνετε το μισό πέστο δυόσμου στην κατσαρόλα και ανακατεύετε. Σερβίρετε τη σούπα σε τέσσερα μπολ, συνοδεύοντας με φρέσκο χωριάτικο ψωμί και το υπόλοιπο πέστο δυόσμου.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Ρίχνετε τα κουκιά σε κατσαρόλα με νερό που βράζει και, όταν κοχλάσει, τα σουρώνετε και πετάτε το νερό. Επαναλαμβάνετε αυτή τη διαδικασία για ακόμα μία φορά.

Βήμα 2

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια για 1-2 λεπτά. Ρίχνετε τα κολοκύθια και τα φασολάκια, ανακατεύετε για λίγο και προσθέτετε τα κουκιά και το ζωμό λαχανικών. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 5 λεπτά.

Βήμα 3

Ψιλοκόβετε τις ντομάτες και τις ρίχνετε στη σούπα μαζί με το φιδέ. Σιγοβράζετε για 5 λεπτά ακόμη.

Βήμα 4

Για τα φτιάξετε το πέστο δυόσμου: ρίχνετε όλα τα υλικά στο multi και χτυπάτε μέχρι να πολτοποιηθούν καλά και να γίνουν λείο και ομοιόμορφο μίγμα.

Βήμα 5

Ρίχνετε το μισό πέστο δυόσμου στην κατσαρόλα και ανακατεύετε. Σερβίρετε τη σούπα σε τέσσερα μπολ, συνοδεύοντας με φρέσκο χωριάτικο ψωμί και το υπόλοιπο πέστο δυόσμου.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb