strapatsada
clock icon
30'

Στραπατσάδα σε 2 έθνικ εκδοχές

Υλικά

    Για το ινδικό Bharuch Akuri

  • 4 αβγά
  • 150 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού πιπεριά καυτερή, ψιλοκομμένη
  • ½ κουτ. γλυκού κουρκουμά σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο ολόκληρο
  • 1 κουτ. σούπας σταφίδα ξανθή
  • 1 κουτ. σούπας κάσιους, χοντροκομμένα
  • 1 κουτ. σούπας κόλιανδρο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
  • αλάτι
  • Για το μεξικάνικο Migas

  • 1 μεγάλη ντομάτα, ψιλοκομμένη
  • 1 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο + 30ml για τα αβγά
  • 1 σκελίδα σκόρδο, σπασμένο
  • 1 κουτ. γλυκού μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • ½ κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή
  • ½ κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 τορτίγιες καλαμποκιού, σε τετράγωνα κομμάτια των 3εκ.
  • 100γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 4 αβγά
  • 80γρ. τυρί quesoblanco (ή μυκονιάτικη τυροβολιά, τηνιακό πέτρωμα ή ικαριώτικη καθούρα)
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Tips

  • Το Akuri είναι μία συνταγή που μας έρχεται από τους Ζωροάστρες Πέρσες. Τα κρεμμύδια τηγανίζονται σε καυτό λάδι μέχρι να αρχίσουν να γίνονται τραγανά και κατόπιν μαγειρεύονται με τζίντζερ, κόλιανδρο και σκόρδο. Η παραλλαγή στην πόλη Μπαρούχ περιέχει κάσιους και σταφίδες ή αποξηραμένα φρούτα.
  • Η συνταγή Migas προέρχεται από τους Ισπανούς κατακτητές του Μεξικού, που αρχικά χρησιμοποιούσαν το μπαγιάτικο ψωμί μέσα στο φαγητό τους ή σαν γαρνιτούρα του πιάτου μουλιασμένο σε κρασί, σκόρδο, ελαιόλαδο και πάπρικα. Όπως σε όλες τις παραδοσιακές συνταγές, τα υλικά διαφέρουν από τόπο σε τόπο, κι έτσι μπορείτε να το συναντήσετε με ή χωρίς σάλτσα ντομάτας, φασόλια και τυρί (λευκό η κίτρινο). Η εκδοχή που ακολουθεί είναι με αρωματική φρέσκια ντομάτα, πιπεριά και quesoblanco, το οποίο είναι η μεξικάνικη εκδοχή της μυκονιάτικης τυροβολιάς (ή του τηνιακού πετρώματος ή της ικαριώτικης καθούρας, διαλέγετε και παίρνετε), δηλαδή αγελαδινό γάλα το οποίο έχουν «κόψει» με λεμόνι ή ξίδι και το έχουν αφήσει να στραγγίξει. Αν δεν μπορείτε να βρείτε ένα από τα παραπάνω, σηκώστε την ελληνική σημαία ψηλά και χρησιμοποιήστε φέτα. Επίσης, η συνταγή δουλεύει εξαιρετικά με κίτρινα τυριά όπως κασέρι, μια μαλακή γραβιέρα ή ένα νιώτικο κεφαλοτύρι.

Strapazzare, στραπατσάδα! Η αυτού μεγαλειότης, το αβγό, στις πιο καλοκαιρινές εκδοχές του. Εδώ σας παρουσιάζουμε την ινδική και τη μεξικάνικη εκδοχή.

Για το Bharuch Akuri: σε ένα μέτριο τηγάνι ρίχνετε τόσο ηλιέλαιο ώστε να γεμίσει κατά 2 εκ. σε ύψος. Μόλις κάψει τηγανίζετε το κρεμμύδι ανακατεύοντας συχνά με τρυπητή κουτάλα μέχρι να πάρει ελαφρύ καστανό χρώμα. Μεταφέρετε το κρεμμύδι σε σουρωτήρι και στο ίδιο τηγάνι ρίχνετε με τη σειρά και σοτάρετε το σκόρδο για 5 δευτερόλεπτα, κατόπιν το τζίντζερ σοτάροντας για άλλα 5 δευτερόλεπτα, την καυτερή πιπεριά, τον κουρκουμά και το κύμινο και σοτάρετε για άλλα 10 δευτερόλεπτα.
Προσθέτετε ξανά κρεμμύδι. Χτυπάτε τα αβγά με ένα πιρούνι και τα ρίχνετε στο τηγάνι. Ανακατεύετε με μια σπάτουλα μέχρι να αρχίσουν να πήζουν αλλά να μη σφίξουν. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτετε τις σταφίδες, τα κάσιους και τον κόλιανδρο. Αλατίζετε και σερβίρετε.
Για το Migas: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180oC στον αέρα και ψήνετε τις τορτίγιες μέχρι να γίνουν τραγανές. Τις κρατάτε στην άκρη.
Στο μεταξύ, σε ένα μπολ, ανακατεύετε την ψιλοκομμένη ντομάτα, 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, το σκόρδο, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, την πάπρικα, τον πελτέ ντομάτας και το αλάτι. Αφήνετε τα υλικά να μαριναριστούν για 10 λεπτά και στη συνέχεια, τα στραγγίζετε σε ψιλό σουρωτήρι να φύγουν όλα τα υγρά και αφαιρείτε το σκόρδο.
Σε ένα τηγάνι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ζεσταίνετε τα 30ml ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να αρχίσει να ξανθαίνει. Ρίχνετε τις τορτίγιες, τα αβγά χτυπημένα και ανακατεύετε με σπάτουλα μέχρι να αρχίσουν να πήζουν. Τραβάτε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτετε τη σάλτσα ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και το τυρί και σερβίρετε.
Φωτογραφία: Studiom.gr - Styling: Κ. Λυκουρέση - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης

Διαδικασία

Βήμα 1

Για το Bharuch Akuri: σε ένα μέτριο τηγάνι ρίχνετε τόσο ηλιέλαιο ώστε να γεμίσει κατά 2 εκ. σε ύψος. Μόλις κάψει τηγανίζετε το κρεμμύδι ανακατεύοντας συχνά με τρυπητή κουτάλα μέχρι να πάρει ελαφρύ καστανό χρώμα. Μεταφέρετε το κρεμμύδι σε σουρωτήρι και στο ίδιο τηγάνι ρίχνετε με τη σειρά και σοτάρετε το σκόρδο για 5 δευτερόλεπτα, κατόπιν το τζίντζερ σοτάροντας για άλλα 5 δευτερόλεπτα, την καυτερή πιπεριά, τον κουρκουμά και το κύμινο και σοτάρετε για άλλα 10 δευτερόλεπτα.

Βήμα 2

Προσθέτετε ξανά κρεμμύδι. Χτυπάτε τα αβγά με ένα πιρούνι και τα ρίχνετε στο τηγάνι. Ανακατεύετε με μια σπάτουλα μέχρι να αρχίσουν να πήζουν αλλά να μη σφίξουν. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτετε τις σταφίδες, τα κάσιους και τον κόλιανδρο. Αλατίζετε και σερβίρετε.

Βήμα 3

Για το Migas: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180oC στον αέρα και ψήνετε τις τορτίγιες μέχρι να γίνουν τραγανές. Τις κρατάτε στην άκρη.

Βήμα 4

Στο μεταξύ, σε ένα μπολ, ανακατεύετε την ψιλοκομμένη ντομάτα, 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, το σκόρδο, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, την πάπρικα, τον πελτέ ντομάτας και το αλάτι. Αφήνετε τα υλικά να μαριναριστούν για 10 λεπτά και στη συνέχεια, τα στραγγίζετε σε ψιλό σουρωτήρι να φύγουν όλα τα υγρά και αφαιρείτε το σκόρδο.

Βήμα 5

Σε ένα τηγάνι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ζεσταίνετε τα 30ml ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να αρχίσει να ξανθαίνει. Ρίχνετε τις τορτίγιες, τα αβγά χτυπημένα και ανακατεύετε με σπάτουλα μέχρι να αρχίσουν να πήζουν. Τραβάτε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτετε τη σάλτσα ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και το τυρί και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Studiom.gr - Styling: Κ. Λυκουρέση - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης