strifti-pita-me-kima
clock icon
55'

Στριφτή πίτα με κιμά, μανιτάρια και κουκουνάρι

Υλικά

  • 1 συσκευασία φύλλα κρούστας για πίτα (10-11 φύλλα)
  • 1/2 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, χοντροτριμμένο
  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά ή 700γρ. μοσχαρίσιο + 300γρ. χοιρινό
  • 1 ντομάτα χωρίς φλούδα, τριμμένη
  • 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 300γρ. φρέσκα λευκά μανιτάρια, σε φέτες
  • 1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 2 κουτ. σούπας κουκουνάρι, καβουρδισμένο
  • 1 φλιτζάνι ζεστό νερό
  • 4 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 150γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
  • 1 αβγό
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Tips

  • Δοκιμάστε την και με φύλλο κανταΐφι. Γίνεται εξίσου νόστιμη και τραγανή.

Μια χωριάτικη, πλουσιοπάροχη πίτα για τα χειμωνιάτικα τραπέζια. Κιμάς, μανιτάρια, κουκουνάρι και τραγανό φύλλο κρούστας τυλιγμένα σε σαλιγκάρι όπως ακριβώς έκαναν οι μαμάδες μας. Θα γίνει κλασική!

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά. Προσθέτετε τον κιμά και σοτάρετε για 3-4 λεπτά, ή μέχρι να αλλάξει χρώμα.
Ρίχνετε την ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι, λίγο πιπέρι, τα μανιτάρια, την πιπεριά, το κουκουνάρι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για μερικά λεπτά ακόμη σε μέτρια φωτιά.
Ρίχνετε το νερό, κλείνετε με το καπάκι και βράζετε τον κιμά μέχρι να μείνει μόνο με το λάδι του. Αφαιρείτε από τη φωτιά και προσθέτετε τον μαϊντανό, την κεφαλογραβιέρα και το αβγό.
Λαδώνετε ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 35 εκ. Απλώνετε ένα φύλλο κρούστας μπροστά σας, λαδώνετε, τοποθετείτε κατά μήκος της μακριάς πλευράς το μείγμα του κιμά και τυλίγετε σε ρολό. Τοποθετείτε στο ταψί ξεκινώντας από τη μέση και τυλίγοντας γύρω γύρω σαν σαλιγκάρι. Λαδώνετε και ραντίζετε με νερό για να βγει η πίτα πιο τραγανή. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία, μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-45 λεπτά.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά. Προσθέτετε τον κιμά και σοτάρετε για 3-4 λεπτά, ή μέχρι να αλλάξει χρώμα.

Βήμα 2

Ρίχνετε την ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι, λίγο πιπέρι, τα μανιτάρια, την πιπεριά, το κουκουνάρι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για μερικά λεπτά ακόμη σε μέτρια φωτιά.

Βήμα 3

Ρίχνετε το νερό, κλείνετε με το καπάκι και βράζετε τον κιμά μέχρι να μείνει μόνο με το λάδι του. Αφαιρείτε από τη φωτιά και προσθέτετε τον μαϊντανό, την κεφαλογραβιέρα και το αβγό.

Βήμα 4

Λαδώνετε ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 35 εκ. Απλώνετε ένα φύλλο κρούστας μπροστά σας, λαδώνετε, τοποθετείτε κατά μήκος της μακριάς πλευράς το μείγμα του κιμά και τυλίγετε σε ρολό. Τοποθετείτε στο ταψί ξεκινώντας από τη μέση και τυλίγοντας γύρω γύρω σαν σαλιγκάρι. Λαδώνετε και ραντίζετε με νερό για να βγει η πίτα πιο τραγανή. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία, μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-45 λεπτά.