troudel-me-axladia-k-stafides_s
clock icon
1:20'

Στρούντελ αχλαδιού με σταφίδες και βερίκοκα

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 6 αχλάδια μεγάλα, καλά καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
  • 2 κουτ. σούπας σταφίδες ξανθές
  • 2 κουτ. σούπας κορινθιακή σταφίδα μαύρη, χωρίς κουκούτσι
  • 1 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
  • 150γρ. καρυδόψιχα
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 10 βερίκοκα ξερά, κομμένα στη μέση
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
  • Για το σερβίρισμα

  • άχνη ζάχαρη
  • κανέλα σε σκόνη

Με τραγανό φύλλο και φρουτένια αρωματική γέμιση, αυτό το γλυκό είναι σίγουρα ο ιδανικός συνοδός του πρωινού σας καφέ.

Ετοιμάζετε τη γέμιση του στρούντελ: ζεσταίνετε το βούτυρο σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι και σοτάρετε τους κύβους του αχλαδιού. Προσθέτετε τις ξανθές και τις μαύρες σταφίδες, τα ξερά βερίκοκα, πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και ανακατεύετε.
Ρίχνετε το κονιάκ και αφήνετε να πάρει βράση. Πασπαλίζετε με την κανέλα και μαγειρεύετε τα υλικά μέχρι να στεγνώσει το τηγάνι. Αφήνετε το μίγμα να κρυώσει, προσθέτετε την καρυδόψιχα και ανακατεύετε. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.
Ετοιμάζετε το στρούντελ: σε μια λεία επιφάνεια απλώνετε ένα φύλλο κρούστας και το λαδώνετε καλά με ένα πινέλο. Βάζετε από πάνω του διαδοχικά άλλα τέσσερα φύλλα, λαδώνοντάς τα επίσης ένα ένα. Απλώνετε πάνω τους τη μισή γέμιση αφήνοντας τρεις πόντους περίπου κενό δεξιά και αριστερά.
Τυλίγετε το στρούντελ σε ρολό διπλώνοντας τις άκρες. Το λαδώνετε πολύ καλά και το βάζετε σε ταψί με τη ραφή του φύλλου προς τα κάτω. Ετοιμάζετε και ένα δεύτερο στρούντελ με τον ίδιο τρόπο. Σκεπάζετε τα στρούντελ με λαδόκολλα και τα ψήνετε στο ζεστό φούρνο περίπου για 40 λεπτά. Αφαιρείτε τη λαδόκολλα και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν να φύλλα και να γίνουν κριτσανιστά.
Βγάζετε τα στρούντελ σε πιατέλα και, όσο είναι ακόμα ζεστά, τα πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη και κανελίτσα. Τα σερβίρετε στο τραπέζι και με ένα κοφτερό μαχαίρι τα κόβετε σε χοντρές φέτες. Ένα παγωτό βανίλια θα τους ταιριάζει πολύ καλά...

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τη γέμιση του στρούντελ: ζεσταίνετε το βούτυρο σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι και σοτάρετε τους κύβους του αχλαδιού. Προσθέτετε τις ξανθές και τις μαύρες σταφίδες, τα ξερά βερίκοκα, πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και ανακατεύετε.

Βήμα 2

Ρίχνετε το κονιάκ και αφήνετε να πάρει βράση. Πασπαλίζετε με την κανέλα και μαγειρεύετε τα υλικά μέχρι να στεγνώσει το τηγάνι. Αφήνετε το μίγμα να κρυώσει, προσθέτετε την καρυδόψιχα και ανακατεύετε. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.

Βήμα 3

Ετοιμάζετε το στρούντελ: σε μια λεία επιφάνεια απλώνετε ένα φύλλο κρούστας και το λαδώνετε καλά με ένα πινέλο. Βάζετε από πάνω του διαδοχικά άλλα τέσσερα φύλλα, λαδώνοντάς τα επίσης ένα ένα. Απλώνετε πάνω τους τη μισή γέμιση αφήνοντας τρεις πόντους περίπου κενό δεξιά και αριστερά.

Βήμα 4

Τυλίγετε το στρούντελ σε ρολό διπλώνοντας τις άκρες. Το λαδώνετε πολύ καλά και το βάζετε σε ταψί με τη ραφή του φύλλου προς τα κάτω. Ετοιμάζετε και ένα δεύτερο στρούντελ με τον ίδιο τρόπο. Σκεπάζετε τα στρούντελ με λαδόκολλα και τα ψήνετε στο ζεστό φούρνο περίπου για 40 λεπτά. Αφαιρείτε τη λαδόκολλα και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν να φύλλα και να γίνουν κριτσανιστά.

Βήμα 5

Βγάζετε τα στρούντελ σε πιατέλα και, όσο είναι ακόμα ζεστά, τα πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη και κανελίτσα. Τα σερβίρετε στο τραπέζι και με ένα κοφτερό μαχαίρι τα κόβετε σε χοντρές φέτες. Ένα παγωτό βανίλια θα τους ταιριάζει πολύ καλά...