suglino me agria xorta
clock icon
50'

Σύγκλινο με άγρια χόρτα

Υλικά

  • 1 κιλό χόρτα διάφορα*
  • 300γρ. σύγκλινο σε μικρούς κύβους
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 φλιτζάνια ντομάτα φρέσκια τριμμένη ή κονκασέ
  • αλάτι, πιπέρι

Tips

  • Κατάλληλα χόρτα για το νησιώτικο αυτό φαγητό είναι τα σέσκουλα, ή τα προβάσια (άγρια χόρτα που φύονται στις Κυκλάδες), παπούλες ή άλλα χόρτα.

Το σύγκλινο είναι παραδοσιακό αλλαντικό από χοιρινό κρέας που τρώγεται συνήθως τηγανητό σαν μεζές. Σε αυτή τη συνταγή το συνδυάζουμε με τσιγαριαστά άγρια χόρτα, δημιουργώντας ένα πολύ νόστιμο μεζέ.

Καθαρίζετε τα χόρτα και τα πλένετε. Τα στραγγίζετε καλά.

Ζεσταίνετε σε πλατιά κατσαρόλα το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί. Προσθέτετε το σύγκλινο και το σοτάρετε για μερικά λεπτά.

Ρίχνετε και τα χόρτα και τα ανακατεύετε όλα μαζί με ξύλινη κουτάλα. Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε την ντομάτα. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε το φαγητό μέχρι να γίνουν τα χόρτα.

Σερβίρετε το φαγητό σε πιάτα αφού κρυώσει λίγο.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζετε τα χόρτα και τα πλένετε. Τα στραγγίζετε καλά.

Βήμα 2

Ζεσταίνετε σε πλατιά κατσαρόλα το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί. Προσθέτετε το σύγκλινο και το σοτάρετε για μερικά λεπτά.

Βήμα 3

Ρίχνετε και τα χόρτα και τα ανακατεύετε όλα μαζί με ξύλινη κουτάλα. Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε την ντομάτα. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε το φαγητό μέχρι να γίνουν τα χόρτα.

Βήμα 4

Σερβίρετε το φαγητό σε πιάτα αφού κρυώσει λίγο.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή