tarta me manitaria
clock icon
1:15'

Τάρτα με μανιτάρια, σπανάκι, κατσικίσιο τυρί και καπνιστό Μετσόβου

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 200γρ. βούτυρο
  • 10γρ. αλάτι
  • 50γρ. αβγό
  • 70ml νερό
  • 400γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Για τη γέμιση

  • 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 30γρ. βούτυρο
  • 10 μανιτάρια λευκά, σε φέτες
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο, σε λεπτές ροδέλες
  • 1 κιλό σπανάκι
  • 1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ½ κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • 150γρ. κατσικίσιο τυρί, θρυμματισμένο
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 1 φλιτζάνι του καφέ κρέμα γάλακτος
  • 2 αβγά
  • 50γρ. καπνιστό τυρί Μετσοβόνε, τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Η καπνιστή γεύση του μετσοβόνε με τα μανιτάρια δίνουν ιδιαίτερο χαρακτήρα σε αυτή την τάρτα που είναι ιδανική και για μπουφέ.

Για τη ζύμη: Χτυπάτε στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα, με το φτερό, το βούτυρο μαζί με το αλάτι. Προσθέτετε το αβγό και κατόπιν το νερό λίγο-λίγο. Τέλος, ρίχνετε το αλεύρι και χτυπάτε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγετε σε μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα να ξεκουραστεί.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 150οC στον αέρα περίπου 20 λεπτά πριν βγάλετε τη ζύμη από το ψυγείο. Ανοίγετε τη ζύμη με πλάστη σε πάχος 1 εκ. και τη στρώνετε σε στρογγυλή ταρτιέρα διαμέτρου 20-22 εκ. καλύπτοντας καλά τη βάση και τα πλαϊνά. Κόβετε με μαχαίρι τυχόν ζύμη που περισσεύει. Την προψήνετε για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Τη βγάζετε από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη.
Για τη γέμιση: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και το βούτυρο. Ρίχνετε τα μανιτάρια και σοτάρετε σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας με σπάτουλα. Kατόπιν προσθέτετε και σοτάρετε το κρεμμύδι και το πράσο και, μόλις γυαλίσουν, ρίχνετε το σπανάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο. Μόλις μαραθούν και εξατμιστούν τα υγρά του σπανακιού, ανακατεύετε μέσα το κατσικίσιο τυρί και αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά.
Σε ένα μπολ χτυπάτε με αβγοδάρτη το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τα αβγά και λίγο αλατοπίπερο μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Για την τάρτα: Στρώνετε ομοιόμορφα στη βάση της τάρτας το μείγμα με τα λαχανικά και από πάνω καλύπτετε με το μίγμα κρέμας γάλακτος και αβγού. Πασπαλίζετε την επιφάνεια με το τριμμένο καπνιστό τυρί και ψήνετε στο φούρνο για περίπου 25 λεπτά. Όταν ψηθεί τη μεταφέρετε σε μια ωραία πιατέλα και την τοποθετείτε στον μπουφέ.
Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τη ζύμη: Χτυπάτε στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα, με το φτερό, το βούτυρο μαζί με το αλάτι. Προσθέτετε το αβγό και κατόπιν το νερό λίγο-λίγο. Τέλος, ρίχνετε το αλεύρι και χτυπάτε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγετε σε μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα να ξεκουραστεί.

Βήμα 2

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 150οC στον αέρα περίπου 20 λεπτά πριν βγάλετε τη ζύμη από το ψυγείο. Ανοίγετε τη ζύμη με πλάστη σε πάχος 1 εκ. και τη στρώνετε σε στρογγυλή ταρτιέρα διαμέτρου 20-22 εκ. καλύπτοντας καλά τη βάση και τα πλαϊνά. Κόβετε με μαχαίρι τυχόν ζύμη που περισσεύει. Την προψήνετε για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Τη βγάζετε από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 3

Για τη γέμιση: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και το βούτυρο. Ρίχνετε τα μανιτάρια και σοτάρετε σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας με σπάτουλα. Kατόπιν προσθέτετε και σοτάρετε το κρεμμύδι και το πράσο και, μόλις γυαλίσουν, ρίχνετε το σπανάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο. Μόλις μαραθούν και εξατμιστούν τα υγρά του σπανακιού, ανακατεύετε μέσα το κατσικίσιο τυρί και αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά.

Βήμα 4

Σε ένα μπολ χτυπάτε με αβγοδάρτη το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τα αβγά και λίγο αλατοπίπερο μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Βήμα 5

Για την τάρτα: Στρώνετε ομοιόμορφα στη βάση της τάρτας το μείγμα με τα λαχανικά και από πάνω καλύπτετε με το μίγμα κρέμας γάλακτος και αβγού. Πασπαλίζετε την επιφάνεια με το τριμμένο καπνιστό τυρί και ψήνετε στο φούρνο για περίπου 25 λεπτά. Όταν ψηθεί τη μεταφέρετε σε μια ωραία πιατέλα και την τοποθετείτε στον μπουφέ.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση