tarta-me-rizi145224studiopaterakis
clock icon
1:10'

Τάρτα ρυζιού

Υλικά

    Για τη ζύμη της τάρτας

  • 150γρ. αλεύρι
  • 100γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • λίγο νερό
  • Για την κρέμα pâtisserie

  • ¼ του λίτρου γάλα κρύο
  • 2 κρόκοι αβγών
  • 50γρ. ζάχαρη
  • 25γρ. αλεύρι
  • ξύσμα λεμονιού
  • Για την κρέμα ρυζιού

  • 100γρ. ρύζι γλασέ
  • ½ λίτρο γάλα
  • 50γρ. ζάχαρη
  • 2 αβγά
  • γλυκό κουταλιού κεράσι ή βύσσινο για το σερβίρισμα

Με το ρύζι δεν φτιάχνεις μόνο αλμυρά πιάτα, αλλά και γλυκά. Μπορεί το ρυζόγαλο να είναι το πρώτο γλυκό που σου έρχεται στο μυαλό αλλά και αυτή η τάρτα ρυζιού είναι υπέροχη.

Σε ένα μπολ βάζετε το αλεύρι και κάνετε μια λακκούβα στη μέση. Βάζετε μέσα το βούτυρο μαλακωμένο (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος), τη ζάχαρη και το αλάτι και δουλεύετε το μίγμα γρήγορα, με τα δάχτυλα. Ρίχνετε τότε λίγο νερό (σχεδόν 2 κουταλιές ) συνεχίζοντας το ζύμωμα, μέχρι το μίγμα να γίνει λείο και ομοιογενές. Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγετε με μεμβράνη μαγειρικής και τη βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Ανοίγετε κατόπιν τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια με τον πλάστη σε φύλλο με πάχος 2-3εκ. και σκεπάζετε με αυτή μια βουτυρωμένη ταρτιέρα. Φροντίζετε να καλυφθούν με τη ζύμη και τα πλαϊνά τοιχώματα της ταρτιέρας.
Για την κρέμα pâtisserie: Βάζετε σε κατσαρολάκι τους κρόκους με την ζάχαρη και ανακατεύετε με αβγοδάρτη ή μίξερ χειρός μέχρι να ασπρίσει το μίγμα. Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθεί στο μίγμα των κρόκων. Ρίχνετε λίγο λίγο το κρύο γάλα. Προσθέτετε το ξύσμα λεμονιού, βάζετε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και χωρίς να σταματήσετε το ανακάτεμα περιμένετε να πάρει βράση μέχρι να γίνει μια λεία και πηχτή κρέμα. Την αφήνετε να κρυώσει.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Bάζετε το γάλα σε ξεχωριστή κατσαρόλα να πάρει βράση και ρίχνετε μέσα το ρύζι σαν βροχή, πλυμένο και σουρωμένο. Το αφήνετε να βράσει σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε τη ζάχαρη. Αφήνετε το μίγμα να γίνει χλιαρό και το ανακατεύετε με την κρέμα pâtisserie. Προσθέτετε ένα ένα και τα αβγά.
Ρίχνετε το μίγμα πάνω από τη ζύμη και ψήνετε την τάρτα στο φούρνο περίπου για 30 λεπτά. Την βγάζετε από το φούρνο και την αφήνετε να κρυώσει καλά. Σερβίρετε την τάρτα παγωμένη, περιχυμένη με γλυκό του κουταλιού βύσσινο ή κεράσι.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μπολ βάζετε το αλεύρι και κάνετε μια λακκούβα στη μέση. Βάζετε μέσα το βούτυρο μαλακωμένο (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος), τη ζάχαρη και το αλάτι και δουλεύετε το μίγμα γρήγορα, με τα δάχτυλα. Ρίχνετε τότε λίγο νερό (σχεδόν 2 κουταλιές ) συνεχίζοντας το ζύμωμα, μέχρι το μίγμα να γίνει λείο και ομοιογενές. Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγετε με μεμβράνη μαγειρικής και τη βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Βήμα 2

Ανοίγετε κατόπιν τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια με τον πλάστη σε φύλλο με πάχος 2-3εκ. και σκεπάζετε με αυτή μια βουτυρωμένη ταρτιέρα. Φροντίζετε να καλυφθούν με τη ζύμη και τα πλαϊνά τοιχώματα της ταρτιέρας.

Βήμα 3

Για την κρέμα pâtisserie: Βάζετε σε κατσαρολάκι τους κρόκους με την ζάχαρη και ανακατεύετε με αβγοδάρτη ή μίξερ χειρός μέχρι να ασπρίσει το μίγμα. Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθεί στο μίγμα των κρόκων. Ρίχνετε λίγο λίγο το κρύο γάλα. Προσθέτετε το ξύσμα λεμονιού, βάζετε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και χωρίς να σταματήσετε το ανακάτεμα περιμένετε να πάρει βράση μέχρι να γίνει μια λεία και πηχτή κρέμα. Την αφήνετε να κρυώσει.

Βήμα 4

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Bάζετε το γάλα σε ξεχωριστή κατσαρόλα να πάρει βράση και ρίχνετε μέσα το ρύζι σαν βροχή, πλυμένο και σουρωμένο. Το αφήνετε να βράσει σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε τη ζάχαρη. Αφήνετε το μίγμα να γίνει χλιαρό και το ανακατεύετε με την κρέμα pâtisserie. Προσθέτετε ένα ένα και τα αβγά.

Βήμα 5

Ρίχνετε το μίγμα πάνω από τη ζύμη και ψήνετε την τάρτα στο φούρνο περίπου για 30 λεπτά. Την βγάζετε από το φούρνο και την αφήνετε να κρυώσει καλά. Σερβίρετε την τάρτα παγωμένη, περιχυμένη με γλυκό του κουταλιού βύσσινο ή κεράσι.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή