Tarta-kremmydia-gorgontzola
clock icon
1:15'

Τάρτες με καραμελωμένο κρεμμύδι, παστοκύδωνο και μπλε τυρί

Υλικά

  • 500γρ. έτοιμη ζύμη κουρού ή για τάρτα
  • 3 κρεμμύδια μεγάλα, κομμένα στη μέση και κατόπιν σε φέτες (περίπου 600γρ.)
  • 75γρ. βούτυρο
  • 50γρ. παστοκύδωνο, σε κυβάκια
  • 100γρ. μπλε τυρί ή γκοργκοντζόλα, θρυμματισμένα
  • 1 αβγό χτυπημένο
  • αλάτι, πιπέρι

Υλικά φαινομενικά αταίριαστα σε αυτές τις τάρτες ταιριάζουν απόλυτα.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι λιώνετε το βούτυρο. Προσθέτετε τα κρεμμύδια και τα σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα, να μαλακώσουν και να καραμελώσουν (θα πάρει 30 λεπτά περίπου, οπότε έχετε υπομονή). Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνετε τα κρεμμύδια στην άκρη να κρυώσουν.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C στον αέρα. Ανοίγετε την έτοιμη ζύμη σε ορθογώνιο σχήμα διαστάσεων 36x20εκ. περίπου. Χαράζετε γύρω γύρω με ένα μαχαιράκι και αφήνετε περιθώριο πάχους 1εκ., τρυπώντας τη ζύμη με ένα πιρούνι. Ακουμπάτε τη ζύμη σε ένα ταψάκι και την προψήνετε για 10 λεπτά. Η ζύμη θα φουσκώσει στη μέση οπότε θα την πιέσετε απαλά προς τα κάτω να καθίσει.
Σε ένα μπολ χτυπάτε το αβγό με τα κρεμμύδια και κατόπιν αναμιγνύετε μέσα το τυρί και ανάλογο αλατοπίπερο. Απλώνετε το μίγμα πάνω στη ζύμη με ένα κουτάλι και σκορπάτε από πάνω το παστοκύδωνο. Το πιέζετε λίγο να ενσωματωθεί στη γέμιση. Ψήνετε για 15-20 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδοκοκκινίσει η ζύμη. Κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρετε τις τάρτες χλιαρές κατά προτίμηση.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μεγάλο τηγάνι λιώνετε το βούτυρο. Προσθέτετε τα κρεμμύδια και τα σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα, να μαλακώσουν και να καραμελώσουν (θα πάρει 30 λεπτά περίπου, οπότε έχετε υπομονή). Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνετε τα κρεμμύδια στην άκρη να κρυώσουν.

Βήμα 2

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C στον αέρα. Ανοίγετε την έτοιμη ζύμη σε ορθογώνιο σχήμα διαστάσεων 36x20εκ. περίπου. Χαράζετε γύρω γύρω με ένα μαχαιράκι και αφήνετε περιθώριο πάχους 1εκ., τρυπώντας τη ζύμη με ένα πιρούνι. Ακουμπάτε τη ζύμη σε ένα ταψάκι και την προψήνετε για 10 λεπτά. Η ζύμη θα φουσκώσει στη μέση οπότε θα την πιέσετε απαλά προς τα κάτω να καθίσει.

Βήμα 3

Σε ένα μπολ χτυπάτε το αβγό με τα κρεμμύδια και κατόπιν αναμιγνύετε μέσα το τυρί και ανάλογο αλατοπίπερο. Απλώνετε το μίγμα πάνω στη ζύμη με ένα κουτάλι και σκορπάτε από πάνω το παστοκύδωνο. Το πιέζετε λίγο να ενσωματωθεί στη γέμιση. Ψήνετε για 15-20 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδοκοκκινίσει η ζύμη. Κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρετε τις τάρτες χλιαρές κατά προτίμηση.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή