terina-kotopoulo-a-la-polita-tiligmeni-se-kolokithaki-IMG_0122
clock icon
1:45'

Τερίνα κοτόπουλο α λα πολίτα τυλιγμένη σε ψητό κολοκυθάκι

Υλικά

  • 4 κολοκυθάκια
  • 1 κιλό κιμά κοτόπουλο
  • 3 καρότα ψιλοκομμένα
  • 350γρ. αρακά
  • 4 αγκινάρες καθαρισμένες, βρασμένες
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • ½ ποτήρι λευκό κρασί
  • 1 αβγό
  • 5 κουτ. σούπας φρυγανιά θρυμματισμένη
  • ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • χυμό και ξύσμα από 2 λεμόνια
  • αλάτι, πιπέρι

Οι τερίνες είναι ένας εντυπωσιακός τρόπος να ανοίξετε το κυριακάτικο ή ένα πιο επίσημο τραπέζι. Εδώ, φτιάξαμε μια υπέροχη ανοιξιάτικη εκδοχή που σίγουρα θα λατρέψετε.

Κόβετε το πάνω και κάτω μέρος από τα κολοκυθάκια και μετά κάθετες φέτες. Τοποθετείτε σε ταψί με λαδόκολλα και λαδώνετε. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσουν. Αποσύρετε από το φούρνο και αφήνετε να κρυώσουν.
Βουτυρώνετε καλά μια μακρόστενη φόρμα για κέικ. Απλώνετε οριζόντιες φέτες από κολοκυθάκια σε μια κάθετη προς το μέρος μας φόρμα.
Σε ένα τηγάνι με λίγο από το λάδι της συνταγής σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο και τα αφήνετε να κρυώσουν.
Στον κάδο του μπλέντερ βάζετε τον κιμά κοτόπουλου μαζί με το λάδι, το ξίδι και αλατοπιπερώνετε. Χτυπάτε καλά μέχρι να γίνει σαν πουρές. Μεταφέρετε το μίγμα σε ένα μπολ και προσθέτετε τη φρυγανιά, τα σοταρισμένα κρεμμύδια, το χυμό λεμόνι, το αβγό και ανακατεύετε καλά. Χωρίζετε το μίγμα σε τρία μέρη, στο ένα προσθέτετε τον αρακά, στο δεύτερο τα ψιλοκομμένα καρότα και στο τρίτο τις αγκινάρες κομμένες σε μικρά κυβάκια.
Απλώνετε εναλλάξ ένα ένα τα μίγματα στη φόρμα κέικ και καλύπτετε την τελευταία στρώση με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Τοποθετείτε τη φόρμα μέσα σε ένα ταψί και γεμίζετε με ¾ νερό. Ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα.
Βγάζετε την τερίνα από τον φούρνο και αφήνετε για 30 λεπτά περίπου να κρυώσει. Την ξεφορμάρετε και αφήνετε να κρυώσει εντελώς. Βάζετε στο ψυγείο για 3 ώρες περίπου τυλιγμένη σε μεμβράνη.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβετε το πάνω και κάτω μέρος από τα κολοκυθάκια και μετά κάθετες φέτες. Τοποθετείτε σε ταψί με λαδόκολλα και λαδώνετε. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσουν. Αποσύρετε από το φούρνο και αφήνετε να κρυώσουν.

Βήμα 2

Βουτυρώνετε καλά μια μακρόστενη φόρμα για κέικ. Απλώνετε οριζόντιες φέτες από κολοκυθάκια σε μια κάθετη προς το μέρος μας φόρμα.

Βήμα 3

Σε ένα τηγάνι με λίγο από το λάδι της συνταγής σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο και τα αφήνετε να κρυώσουν.

Βήμα 4

Στον κάδο του μπλέντερ βάζετε τον κιμά κοτόπουλου μαζί με το λάδι, το ξίδι και αλατοπιπερώνετε. Χτυπάτε καλά μέχρι να γίνει σαν πουρές. Μεταφέρετε το μίγμα σε ένα μπολ και προσθέτετε τη φρυγανιά, τα σοταρισμένα κρεμμύδια, το χυμό λεμόνι, το αβγό και ανακατεύετε καλά. Χωρίζετε το μίγμα σε τρία μέρη, στο ένα προσθέτετε τον αρακά, στο δεύτερο τα ψιλοκομμένα καρότα και στο τρίτο τις αγκινάρες κομμένες σε μικρά κυβάκια.

Βήμα 5

Απλώνετε εναλλάξ ένα ένα τα μίγματα στη φόρμα κέικ και καλύπτετε την τελευταία στρώση με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Τοποθετείτε τη φόρμα μέσα σε ένα ταψί και γεμίζετε με ¾ νερό. Ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα.

Βήμα 6

Βγάζετε την τερίνα από τον φούρνο και αφήνετε για 30 λεπτά περίπου να κρυώσει. Την ξεφορμάρετε και αφήνετε να κρυώσει εντελώς. Βάζετε στο ψυγείο για 3 ώρες περίπου τυλιγμένη σε μεμβράνη.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή