tiganites-me-elies
clock icon
30'

Τηγανίτες με ελιές

Υλικά

  • 500γρ. αλεύρι
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 3-4 φλιτζάνια νερό χλιαρό
  • 1 μικρό κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη
  • ½ φλιτζάνι μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι, χοντροκομμένες
  • ½ φλιτζάνι πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι, χοντροκομμένες
  • 1 κουτ. γλυκού φρέσκια μαντζουράνα, ψιλοκομμένη ή ½ κουτ. γλυκού αποξηραμένη μαντζουράνα, τριμμένη
  • πιπέρι
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Έφτιαχνα συχνά αυτές τις πικάντικες τηγανίτες σαν μεζεδάκι ή κολατσιό -συνοδευόμενο από τσίπουρο- για την παρέα που μας βοηθούσε στο μάζεμα της ελιάς στα κρύα του Νοέμβρη.

Ανακατεύετε το αλεύρι με τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Προσθέτετε το κρεμμύδι, τις ελιές, τη μαντζουράνα και το πιπέρι. Ανακατεύετε και προσθέτετε όσο χλιαρό νερό χρειάζεται για να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός.
Ζεσταίνετε αρκετό ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και, όταν κάψει, ρίχνετε κουταλιές κουταλιές από το χυλό. Ψήνετε τις τηγανίτες και από τις δύο πλευρές, προσέχοντας να μην αρπάξουν από την ένταση της φωτιάς.
Τοποθετείτε τις τηγανίτες σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για να τραβήξει το περιττό λάδι.
Σερβίρετε, αν προτιμάτε, μαζί με άλλους μεζέδες και συνοδεύετε με τσίπουρο ή λευκό κρασί.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Ανακατεύετε το αλεύρι με τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Προσθέτετε το κρεμμύδι, τις ελιές, τη μαντζουράνα και το πιπέρι. Ανακατεύετε και προσθέτετε όσο χλιαρό νερό χρειάζεται για να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός.

Βήμα 2

Ζεσταίνετε αρκετό ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και, όταν κάψει, ρίχνετε κουταλιές κουταλιές από το χυλό. Ψήνετε τις τηγανίτες και από τις δύο πλευρές, προσέχοντας να μην αρπάξουν από την ένταση της φωτιάς.

Βήμα 3

Τοποθετείτε τις τηγανίτες σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για να τραβήξει το περιττό λάδι.

Βήμα 4

Σερβίρετε, αν προτιμάτε, μαζί με άλλους μεζέδες και συνοδεύετε με τσίπουρο ή λευκό κρασί.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή