21100519_5005_manitaria-tigania-me-patates
clock icon
45'

Τηγανιά με μανιτάρια, προσούτο και πατάτες

Υλικά

  • 1 κιλό μανιτάρια πλευρώτους καθαρισμένα, σε λεπτές φέτες
  • 4-5 φέτες προσούτο Ευρυτανίας, σε λεπτές λωρίδες
  • 5 πατατούλες μικρές καθαρισμένες, σε λεπτές στρογγυλές φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι κόκκινο κρασί
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Μεζές πρώτης τάξεως που θα ταιριάξετε μια χαρά με ένα καραφάκι ούζο.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε το προσούτο για 3-4 λεπτά ή μέχρι να αρχίσει να στεγνώνει.

Προσθέτετε τα μανιτάρια και τα σοτάρετε για 5-6 λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους.

Τα σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε τις πατάτες, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Αφήνετε τα υλικά να σιγοβράσουν για 15-20 λεπτά περίπου, μέχρι να ψηθούν οι πατάτες και να μείνει το φαγητό με το λάδι του. Ανακατεύετε προσεκτικά για να μη λιώσουν οι πατάτες. Σερβίρετε σε πιατέλα και πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε το προσούτο για 3-4 λεπτά ή μέχρι να αρχίσει να στεγνώνει.

Βήμα 2

Προσθέτετε τα μανιτάρια και τα σοτάρετε για 5-6 λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους.

Βήμα 3

Τα σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε τις πατάτες, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Αφήνετε τα υλικά να σιγοβράσουν για 15-20 λεπτά περίπου, μέχρι να ψηθούν οι πατάτες και να μείνει το φαγητό με το λάδι του. Ανακατεύετε προσεκτικά για να μη λιώσουν οι πατάτες. Σερβίρετε σε πιατέλα και πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Elena Jeffrey