tragani-almyra-me-thalassina
clock icon
1:30'

Τραγανή αλμύρα με ποικιλία θαλασσινών

Υλικά

  • 1 κιλό αλμύρα τρυφερή, καθαρισμένη καλά
  • 1 χταπόδι μικρό (περίπου 600γρ.)
  • 20 γαρίδες μεγάλες
  • 3-4 καλαμάρια καθαρισμένα
  • 15 μύδια καθαρισμένα (μόνο τα ψαχνά)
  • 3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 3 κουτ. σούπας ξίδι για το βράσιμο
  • άφθονο ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού

Η αλμύρα είναι ένα τρυφερό και συνάμα τραγανό χορταράκι που το βρίσκουμε κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Τρώγεται βραστό σαν σαλάτα και μπορεί να συνδυαστεί με πολλά άλλα υλικά. Φτιάχνουμε λοιπόν το απόλυτο καλοκαιρινό πιάτο.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό προσθέτετε 3-4 κουτ. σούπας ξίδι και βράζετε το χταπόδι μέχρι να γίνει τρυφερό. Το βγάζετε και στο ίδιο νερό βράζετε τα καλαμαράκια και τις γαρίδες. Τέλος, στο ίδιο νερό βράζετε τα μύδια για 1 λεπτό.
Αφήνετε τα θαλασσινά να κρυώσουν και τα κόβετε σε κομματάκια. Τα βάζετε σε ένα μπολ, τα ραντίζετε με δύο κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια τη ρίγανη και μπόλικο ελαιόλαδο. Τα ανακατεύετε καλά και τα αφήνετε να μαριναριστούν εκτός ψυγείου.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βράζετε την αλμύρα για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνει τρυφερή. Τη βγάζετε, τη σουρώνετε καλά και την απλώνετε σε μια μεγάλη πιατέλα, την περιχύνετε με άφθονο λεμόνι και ελαιόλαδο και στο κέντρο της πιατέλας τοποθετείτε τα θαλασσινά. Σερβίρετε την πιατέλα στο τραπέζι όσο τα χόρτα είναι ακόμα ζεστά.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό προσθέτετε 3-4 κουτ. σούπας ξίδι και βράζετε το χταπόδι μέχρι να γίνει τρυφερό. Το βγάζετε και στο ίδιο νερό βράζετε τα καλαμαράκια και τις γαρίδες. Τέλος, στο ίδιο νερό βράζετε τα μύδια για 1 λεπτό.

Βήμα 2

Αφήνετε τα θαλασσινά να κρυώσουν και τα κόβετε σε κομματάκια. Τα βάζετε σε ένα μπολ, τα ραντίζετε με δύο κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια τη ρίγανη και μπόλικο ελαιόλαδο. Τα ανακατεύετε καλά και τα αφήνετε να μαριναριστούν εκτός ψυγείου.

Βήμα 3

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βράζετε την αλμύρα για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνει τρυφερή. Τη βγάζετε, τη σουρώνετε καλά και την απλώνετε σε μια μεγάλη πιατέλα, την περιχύνετε με άφθονο λεμόνι και ελαιόλαδο και στο κέντρο της πιατέλας τοποθετείτε τα θαλασσινά. Σερβίρετε την πιατέλα στο τραπέζι όσο τα χόρτα είναι ακόμα ζεστά.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb