traxanosoupa manitaria nik7
clock icon
60'

Τραχανόσουπα πικάντικη με ντομάτα και μανιτάρια

Υλικά

  • 250γρ. "Τραχανά γλυκό ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ"
  • 400ml "Φυσικό χυμό τομάτας ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ"
  • 1 κουτ. σούπας "Τοματοπολτό μονής συμπύκνωσης ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ"
  • 2 καρότα μέτρια, τριμμένα
  • 1 κρεμμύδι ξερό,τριμμένο
  • 100γρ. μανιτάρια αποξηραμένα, μουλιασμένα για 15 λεπτά σε 2 φλιτζάνια νερό
  • 3-4 καρφάκια γαρίφαλο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη καστανή
  • ½ κουτ. γλυκού πάπρικα (γλυκιά ή καπνιστή)
  • 100ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Μια σούπα με γλυκό τραχανά ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ, με γεύση εμπλουτισμένη με προϊόντα τομάτας ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ για να ζεσταθείτε νόστιμα τις κρύες μέρες του χειμώνα.

Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι και τα καρότα, για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε τον τοματοπολτό, ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα και ρίχνετε το χυμό τομάτας, τη ζάχαρη, τα γαρίφαλα, το φύλλο δάφνης, αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτετε τα μανιτάρια μαζί με το νερό που τα μουλιάσατε και συμπληρώνετε τόσο νερό μέχρι να φτάσει στη μέση της κατσαρόλας. Ανακατεύετε και το αφήνετε να πάρει μια βράση.
Ρίχνετε τον τραχανά, μετριάζετε τη φωτιά και τον ανακατεύετε ασταμάτητα με την ξύλινη κουτάλα για 3-4 λεπτά, για να μην κολλήσει. Νοστιμίζετε με την πάπρικα και σιγομαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά για 30-40 λεπτά (ανάλογα με το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία του τραχανά), ανακατεύοντας τακτικά με την κουτάλα. Ανάλογα με το πόσο ζουμερή θέλετε τη σούπα μπορείτε να προσθέσετε λίγο ζεστό νερό, αν δείτε ότι πήζει πολύ. Ελέγχετε το αλατοπίπερο, ανακατεύετε και σερβίρετε.
Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι και τα καρότα, για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε τον τοματοπολτό, ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα και ρίχνετε το χυμό τομάτας, τη ζάχαρη, τα γαρίφαλα, το φύλλο δάφνης, αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 2

Προσθέτετε τα μανιτάρια μαζί με το νερό που τα μουλιάσατε και συμπληρώνετε τόσο νερό μέχρι να φτάσει στη μέση της κατσαρόλας. Ανακατεύετε και το αφήνετε να πάρει μια βράση.

Βήμα 3

Ρίχνετε τον τραχανά, μετριάζετε τη φωτιά και τον ανακατεύετε ασταμάτητα με την ξύλινη κουτάλα για 3-4 λεπτά, για να μην κολλήσει. Νοστιμίζετε με την πάπρικα και σιγομαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά για 30-40 λεπτά (ανάλογα με το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία του τραχανά), ανακατεύοντας τακτικά με την κουτάλα. Ανάλογα με το πόσο ζουμερή θέλετε τη σούπα μπορείτε να προσθέσετε λίγο ζεστό νερό, αν δείτε ότι πήζει πολύ. Ελέγχετε το αλατοπίπερο, ανακατεύετε και σερβίρετε.

Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή