BBQ masala fish with a rice, mango and coconut salad
clock icon
60'

Τσιπούρα ψητή με κόκκινη πάστα κάρι και σαλάτα ρυζιού με μάνγκο

Υλικά

  • 4 τσιπούρες καθαρισμένες, πλυμένες
  • 2 κουτ. σούπας κόκκινη πάστα κάρι
  • 6 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας θυμάρι (φρέσκο ή ξερό)
  • 1 λάιμ, χυμό και ξύσμα
  • αλάτι
  • Για τη σάλτσα ρυζιού με μάνγκο:

  • 300 γρ. ρύζι basmati
  • 200 γρ. μάνγκο φρέσκο
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 3 κουτ. σούπας μπαλσάμικο
  • 3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. κρεμμύδι τηγανητό
  • 3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Για το τηγανητό κρεμμύδι:

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε πολύ λεπτές
  • ροδέλες στο μαντολίνο
  • αλεύρι
  • ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
  • αλάτι

Η μέρα ορίζει ψάρι. Και τι πιο νόστιμο από μια ψητή τσιπούρα! Η συνταγή γίνεται πιο ενδιαφέρουσα και πιο… εξωτική με τη ρυζοσαλάτα με μάνγκο.

Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε την πάστα κάρι, το ελαιόλαδο, το θυμάρι, τον χυμό και το ξύσμα από το λάιμ.
Βάζουμε τις τσιπούρες μας σε ένα ταψί και τις μαρινάρουμε με το μείγμα μας για 15΄.

Σαλάτα ρυζιού: Παράλληλα βράζουμε το ρύζι μας, σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία. Κρυώνουμε με νερό και σουρώνουμε καλά. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μάνγκο σε κυβάκια 2 εκ. Κόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε λεπτές ροδέλες.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το ρύζι με όλα τα υπόλοιπα υλικά και αλατοπιπερώνουμε. Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε. Λίγο πριν σερβίρουμε τη σαλάτα ανακατεύουμε μέσα το τηγανητό κρεμμύδι.

Τηγανητό κρεμμύδι: Στεγνώνουμε πολύ καλά το κρεμμύδι σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Το πασπαλίζουμε με το αλεύρι, τινάζουμε να φύγει η περίσσεια, αλατίζουμε ελαφρά και τηγανίζουμε σε καυτό ηλιέλαιο μέχρι να ροδίσει καλά. Το στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και αλατίζουμε ελαφρά. Αφήνουμε στην άκρη.

Ψήνουμε τις τσιπούρες μας σε δυνατή φωτιά σε ένα αντικολλητικό σχαροτήγανο για 7΄ από κάθε πλευρά. Αν η φωτιά μας είναι δυνατή, τη χαμηλώνουμε λίγο για να μην καούν εξωτερικά και μείνουν άψητα τα ψάρια μέσα. Τις σερβίρουμε ζεστές με την εξωτική ρυζοσαλάτα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε την πάστα κάρι, το ελαιόλαδο, το θυμάρι, τον χυμό και το ξύσμα από το λάιμ.
Βάζουμε τις τσιπούρες μας σε ένα ταψί και τις μαρινάρουμε με το μείγμα μας για 15΄.

Βήμα 2

Σαλάτα ρυζιού: Παράλληλα βράζουμε το ρύζι μας, σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία. Κρυώνουμε με νερό και σουρώνουμε καλά. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μάνγκο σε κυβάκια 2 εκ. Κόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε λεπτές ροδέλες.

Βήμα 3

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το ρύζι με όλα τα υπόλοιπα υλικά και αλατοπιπερώνουμε. Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε. Λίγο πριν σερβίρουμε τη σαλάτα ανακατεύουμε μέσα το τηγανητό κρεμμύδι.

Βήμα 4

Τηγανητό κρεμμύδι: Στεγνώνουμε πολύ καλά το κρεμμύδι σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Το πασπαλίζουμε με το αλεύρι, τινάζουμε να φύγει η περίσσεια, αλατίζουμε ελαφρά και τηγανίζουμε σε καυτό ηλιέλαιο μέχρι να ροδίσει καλά. Το στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και αλατίζουμε ελαφρά. Αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 5

Ψήνουμε τις τσιπούρες μας σε δυνατή φωτιά σε ένα αντικολλητικό σχαροτήγανο για 7΄ από κάθε πλευρά. Αν η φωτιά μας είναι δυνατή, τη χαμηλώνουμε λίγο για να μην καούν εξωτερικά και μείνουν άψητα τα ψάρια μέσα. Τις σερβίρουμε ζεστές με την εξωτική ρυζοσαλάτα.