tsipoura
clock icon
1:5'

Τσιπούρες με βλίτα και σος με ντομάτα, βασιλικό και μαύρο σκόρδο

Υλικά

    Για τις τσιπούρες

  • 4 τσιπούρες (380γρ. η καθεμία)
  • 20ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • θυμάρι φρέσκο
  • δεντρολίβανο φρέσκο
  • Για τα βλίτα

  • 1 κιλό βλίτα
  • 10ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τη σάλτσα

  • 2 μέτριες ντομάτες
  • 15 ελιές χωρίς κουκούτσι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 πιπεριά πράσινη
  • 1 πιπεριά κόκκινη
  • 10 φύλλα βασιλικού
  • 20γρ. κουκουνάρι
  • 100ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 20ml ξίδι βαλσαμικό
  • ½ κουτ. γλυκού σκόρδο μαύρο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Tips

  • Μπορείτε να κάνετε την ίδια συνταγή και με λαβράκι, ακολουθώντας τα ίδια βήματα. Θα είναι εξίσου νόστιμο.

Ψάρι και καλοκαιρινά χόρτα, μια ωραία δροσερή σάλτσα και ένα ποτήρι κρασί. Το απόλυτο καλοκαιρινό πιάτο.

Πρώτα φτιάχνετε τη σος: κόβετε τις ντομάτες, τις πιπεριές και το κρεμμύδι σε μικρούς κύβους και τις ελιές σε ροδέλες. Βάζετε όλα τα υλικά σε μπολ, μαζί με τα φύλλα του βασιλικού ψιλοκομμένα. Ρίχνετε μέσα και το κουκουνάρι, το ελαιόλαδο, το ξίδι και το μαύρο σκόρδο. Αλατοπιπερώνετε ανάλογα, ανακατεύετε και διατηρείτε στο ψυγείο.

Καθαρίζετε τα ψάρια από τα λέπια και τα εντόσθια, τα πλένετε και τα τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος που έχετε αλείψει με ελαιόλαδο.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 210οC, στον αέρα. Γεμίζετε την κοιλιά των ψαριών με λίγο δεντρολίβανο, θυμάρι και σκόρδο που έχετε καθαρίσει και σπάσει. Αλατοπιπερώνετε, ραντίζετε με ελαιόλαδο και ψήνετε στο φούρνο για 30-35 λεπτά.

Στο μεταξύ, βράζετε τα βλίτα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό, για 15-20 λεπτά. Τα στραγγίζετε.

Σε μια πιατέλα βάζετε τα βλίτα, τα ψάρια και περιχύνετε με τη σος. Πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρετε.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφίες: Studiom.gr

Διαδικασία

Βήμα 1

Πρώτα φτιάχνετε τη σος: κόβετε τις ντομάτες, τις πιπεριές και το κρεμμύδι σε μικρούς κύβους και τις ελιές σε ροδέλες. Βάζετε όλα τα υλικά σε μπολ, μαζί με τα φύλλα του βασιλικού ψιλοκομμένα. Ρίχνετε μέσα και το κουκουνάρι, το ελαιόλαδο, το ξίδι και το μαύρο σκόρδο. Αλατοπιπερώνετε ανάλογα, ανακατεύετε και διατηρείτε στο ψυγείο.

Βήμα 2

Καθαρίζετε τα ψάρια από τα λέπια και τα εντόσθια, τα πλένετε και τα τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος που έχετε αλείψει με ελαιόλαδο.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 210οC, στον αέρα. Γεμίζετε την κοιλιά των ψαριών με λίγο δεντρολίβανο, θυμάρι και σκόρδο που έχετε καθαρίσει και σπάσει. Αλατοπιπερώνετε, ραντίζετε με ελαιόλαδο και ψήνετε στο φούρνο για 30-35 λεπτά.

Βήμα 4

Στο μεταξύ, βράζετε τα βλίτα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό, για 15-20 λεπτά. Τα στραγγίζετε.

Βήμα 5

Σε μια πιατέλα βάζετε τα βλίτα, τα ψάρια και περιχύνετε με τη σος. Πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρετε.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφίες: Studiom.gr