olive-kids-5261
clock icon
1:10'

Φακές κρέμα με κρουτόν και φέτα

Υλικά

  • 250γρ. φακές
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στα 4
  • 2 σκελίδες σκόρδου
  • 1 μεγάλο καρότο σε φέτες
  • 1 ντομάτα μέτρια κομμένη στα 4
  • 1 πατάτα σε κύβους
  • 2 δαφνόφυλλα
  • ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι
  • αλατοπίπερo
  • Για τα κρουτόν και το σερβίρισμα

  • 4-5 φέτες μπαγιάτικο ψωμί κομμένο σε κυβάκια
  • λίγη ρίγανη
  • ελάχιστο ελαιόλαδο
  • λίγη φέτα τρίμμα

Οι φακές μαγειρεμένες διαφορετικά σε μια συνταγή που θα λατρέψετε.

Βράζετε τις φακές σε κατσαρόλα με άφθονο νερό για 5 λεπτά. Πετάτε το πρώτο νερό και συνεχίζετε το βράσιμο με φρέσκο νερό. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο την ντομάτα την πατάτα τα δαφνόφυλλα, το ελαιόλαδο και ανάλογο αλατοπίπερο.
Όταν βράσει καλά η φακή, αφαιρείτε τα δαφνόφυλλα και την πολτοποιείτε μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ. Προσθέτετε το ξίδι και λίγο ακόμη ελαιόλαδο και δίνετε άλλη μια βράση στη σούπα. Αν είναι απαραίτητο αραιώνετε με λίγο νερό.
Για τα κρουτόν: απλώνετε τα κυβάκια του ψωμιού σε ταψί, πασπαλίζετε με λίγη ρίγανη κι ελάχιστο ελαιόλαδο. Ανακατεύετε και ψήνετε στους 180°C μέχρι να ροδίσουν τα κρουτόν. Σερβίρετε τη σούπα σε μπολ, προσθέτοντας από πάνω μερικά κρουτόν και λίγα τρίμματα φέτας.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Βράζετε τις φακές σε κατσαρόλα με άφθονο νερό για 5 λεπτά. Πετάτε το πρώτο νερό και συνεχίζετε το βράσιμο με φρέσκο νερό. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο την ντομάτα την πατάτα τα δαφνόφυλλα, το ελαιόλαδο και ανάλογο αλατοπίπερο.

Βήμα 2

Όταν βράσει καλά η φακή, αφαιρείτε τα δαφνόφυλλα και την πολτοποιείτε μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ. Προσθέτετε το ξίδι και λίγο ακόμη ελαιόλαδο και δίνετε άλλη μια βράση στη σούπα. Αν είναι απαραίτητο αραιώνετε με λίγο νερό.

Βήμα 3

Για τα κρουτόν: απλώνετε τα κυβάκια του ψωμιού σε ταψί, πασπαλίζετε με λίγη ρίγανη κι ελάχιστο ελαιόλαδο. Ανακατεύετε και ψήνετε στους 180°C μέχρι να ροδίσουν τα κρουτόν. Σερβίρετε τη σούπα σε μπολ, προσθέτοντας από πάνω μερικά κρουτόν και λίγα τρίμματα φέτας.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Elena Jeffrey