20190130170911_ospriosalata

Υλικά

  • 2 φλιτζάνια φασόλια άσπρα, βρασμένα μαζί με 1 ξερό κρεμμύδι
  • 2 φλιτζάνια φασόλια μαύρα βρασμένα (kidney beans), από κονσέρβα
  • 250γρ. φασολάκια στρογγυλά, κατεψυγμένα
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 πιπεριά καυτερή, ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι τυρί γκούντα ή τσένταρ πορτοκαλί, τριμμένο
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ⅓ φλιτζανιού χυμό από λεμόνι ή λάιμ
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • αλάτι

Μια εύκολη και θρεπτική οσπριοσαλάτα, που μπορείτε να απολαύσετε και μόνη της ως ένα ελαφρύ γεύμα.

Ξεπλένετε καλά τα μαύρα φασόλια και τα στραγγίζετε.
Ρίχνετε τα κατεψυγμένα φασόλια σε μπόλικο αλατισμένο νερό που βράζει και τα μαγειρεύετε με την κατσαρόλα ξεσκέπαστη. Όταν γίνουν, τα σουρώνετε και τα περνάτε σε κρύο νερό (με παγάκια) για να μείνουν καταπράσινα.
Ανακατεύετε σε σαλατιέρα και τα τρία είδη των φασολιών, μαζί με τα κρεμμυδάκια και το ξερό κρεμμύδι, το μαϊντανό, την καυτερή πιπεριά και το σκόρδο.
Σε ξεχωριστό μπολ ανακατεύετε τη ζάχαρη με το χυμό λεμονιού μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, προσθέτετε το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Περιχύνετε τη σαλάτα με τη σάλτσα και ανακατεύετε καλά.
Δοκιμάζετε το αλάτι. Αφήνετε τη σαλάτα να μαριναριστεί για 1 ώρα τουλάχιστον πριν τη σερβίρετε. Τελευταία στιγμή προσθέτετε το τριμμένο τυρί.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κάτη

Διαδικασία

Βήμα 1

Ξεπλένετε καλά τα μαύρα φασόλια και τα στραγγίζετε.

Βήμα 2

Ρίχνετε τα κατεψυγμένα φασόλια σε μπόλικο αλατισμένο νερό που βράζει και τα μαγειρεύετε με την κατσαρόλα ξεσκέπαστη. Όταν γίνουν, τα σουρώνετε και τα περνάτε σε κρύο νερό (με παγάκια) για να μείνουν καταπράσινα.

Βήμα 3

Ανακατεύετε σε σαλατιέρα και τα τρία είδη των φασολιών, μαζί με τα κρεμμυδάκια και το ξερό κρεμμύδι, το μαϊντανό, την καυτερή πιπεριά και το σκόρδο.

Βήμα 4

Σε ξεχωριστό μπολ ανακατεύετε τη ζάχαρη με το χυμό λεμονιού μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, προσθέτετε το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Περιχύνετε τη σαλάτα με τη σάλτσα και ανακατεύετε καλά.

Βήμα 5

Δοκιμάζετε το αλάτι. Αφήνετε τη σαλάτα να μαριναριστεί για 1 ώρα τουλάχιστον πριν τη σερβίρετε. Τελευταία στιγμή προσθέτετε το τριμμένο τυρί.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κάτη