2100305_3066_solomos-me-psita-manitaria-kai-poure-karotou
clock icon
55'

Φιλέτο σολομού με ψητά μανιτάρια και πουρέ καρότου

Υλικά

  • 4 φέτες σολομό φρέσκο
  • 1 πακέτο μανιτάρια πλευρώτους
  • ½ κιλό καρότα, καθαρισμένα καλά
  • 3 κουτ. σούπας γάλα φρέσκο
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού κοφτό κύμινο
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • λίγη ρίγανη για τα ψητά μανιτάρια
  • αλάτι, πιπέρι

Ο σολομός είναι ένα ιδιαίτερα υγιεινό ψάρι, μια και το λίπος του περιέχει Ω3 λιπαρά, που συμβάλλουν στην καλή υγεία του οργανισμού μας. Μαζί με τα ψητά μανιτάρια που έχουν σχεδόν μηδενική θερμιδική απόδοση και τον πουρέ καρότου που δίνει μια απαλή, γλυκιά γεύση στο σύνολο, έχουμε ένα πολύ νόστιμο πιάτο.

Ετοιμάζετε τον πουρέ καρότου: ψιλοκόβετε τα καρότα σας και τα βάζετε σε ένα τηγάνι μαζί με δύο κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο και δύο κουταλιές της σούπας νερό. Τα σιγοψήνετε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να εξατμιστεί το λίγο νεράκι και να αρχίσουν να ψήνονται στο λάδι. Τα αλατοπιπερώνετε, τα πασπαλίζετε με το κύμινο εάν σας αρέσει και τα ψήνετε για 2-3 λεπτά ακόμη.
Παίρνετε τα ψιλοκομμένα καρότα και τα ρίχνετε στο μπλέντερ μαζί με το γάλα. Τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν ένας λείος πουρές και τον διατηρείτε ζεστό στην κουζίνα σας.
Καθαρίζετε τα μανιτάρια και τους αφαιρείτε το σκληρό κοτσανάκι. Τα κόβετε σε χοντρά κομμάτια, τα βάζετε σε ένα μικρό ταψάκι, τα περιχύνετε με δύο κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο, το μισό χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Τα ανακατεύετε με το χέρι σας να αρωματιστούν καλά και τα ψήνετε στο φούρνο στους 180°C για 10 λεπτά περίπου.
Ετοιμάζετε τα φιλέτα του ψαριού: τα αλατοπιπερώνετε χωρίς να προσθέσετε τίποτα άλλο, μια και ο σολομός είναι ιδιαίτερα λιπαρός. Τα βάζετε σε ένα ταψάκι και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 10-15 λεπτά περίπου. Την ώρα που τα βγάζετε από το φούρνο τα περιχύνετε με τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού. Σερβίρετε στα πιάτα από μια φέτα σολομού, πουρέ καρότου και ψητά μανιτάρια. Και νόστιμο, και υγιεινό!
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τον πουρέ καρότου: ψιλοκόβετε τα καρότα σας και τα βάζετε σε ένα τηγάνι μαζί με δύο κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο και δύο κουταλιές της σούπας νερό. Τα σιγοψήνετε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να εξατμιστεί το λίγο νεράκι και να αρχίσουν να ψήνονται στο λάδι. Τα αλατοπιπερώνετε, τα πασπαλίζετε με το κύμινο εάν σας αρέσει και τα ψήνετε για 2-3 λεπτά ακόμη.

Βήμα 2

Παίρνετε τα ψιλοκομμένα καρότα και τα ρίχνετε στο μπλέντερ μαζί με το γάλα. Τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν ένας λείος πουρές και τον διατηρείτε ζεστό στην κουζίνα σας.

Βήμα 3

Καθαρίζετε τα μανιτάρια και τους αφαιρείτε το σκληρό κοτσανάκι. Τα κόβετε σε χοντρά κομμάτια, τα βάζετε σε ένα μικρό ταψάκι, τα περιχύνετε με δύο κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο, το μισό χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Τα ανακατεύετε με το χέρι σας να αρωματιστούν καλά και τα ψήνετε στο φούρνο στους 180°C για 10 λεπτά περίπου.

Βήμα 4

Ετοιμάζετε τα φιλέτα του ψαριού: τα αλατοπιπερώνετε χωρίς να προσθέσετε τίποτα άλλο, μια και ο σολομός είναι ιδιαίτερα λιπαρός. Τα βάζετε σε ένα ταψάκι και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 10-15 λεπτά περίπου. Την ώρα που τα βγάζετε από το φούρνο τα περιχύνετε με τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού. Σερβίρετε στα πιάτα από μια φέτα σολομού, πουρέ καρότου και ψητά μανιτάρια. Και νόστιμο, και υγιεινό!

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb