xalvas me verikoka.olivemagazine.gr
clock icon
45'

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με βερίκοκα σε ατομικά φορμάκια

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι φρέσκο βούτυρο
  • 2½ φλιτζάνια σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 3 φλιτζάνια γάλα χλιαρό
  • 15 βερίκοκα ξερά
  • 1 νεροπότηρο γλυκό λευκό κρασί
  • 1 φακελάκι βανίλια
  • 8-10 ολόκληρα βερίκοκα ξερά, για τη διακόσμηση

Μυρωδάτο φρέσκο βούτυρο και ζουμερά βερίκοκα ‘δένουν’ αρμονικά σε μια γευστική παραλλαγή που θα σας ενθουσιάσει…

Βράζετε τα βερίκοκα για 5-10 λεπτά μέσα στο γλυκό κρασί. Τα σουρώνετε και τα κόβετε σε μικρά μακρόστενα κομμάτια. Φυλάτε το κρασί στην άκρη. Αφήνετε τα βερίκοκα να στεγνώσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνετε το βούτυρο και καβουρδίζετε το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, ώσπου να ροδίσει ελαφρώς. Ρίχνετε μέσα τη ζάχαρη και ανακατεύετε καλά, να σκορπιστεί παντού. Προσθέτετε τα κομματάκια του βερίκοκου και ανακατεύετε ξανά.
Ρίχνετε το χλιαρό γάλα, τη βανίλια και το κρασί που κρατήσατε, και ανακατεύετε καλά. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά όταν ο χαλβάς αρχίσει να ξεκολλάει από την κατσαρόλα και τον αφήνετε να χλιάνει.
Τον μοιράζετε στα φορμάκια, τον στρώνετε καλά και τον αφήνετε για 30-60 λεπτά να κρυώσει εντελώς. Τον ξεφορμάρετε σε πιατάκια και τον διακοσμείτε με τα ολόκληρα βερίκοκα.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Βράζετε τα βερίκοκα για 5-10 λεπτά μέσα στο γλυκό κρασί. Τα σουρώνετε και τα κόβετε σε μικρά μακρόστενα κομμάτια. Φυλάτε το κρασί στην άκρη. Αφήνετε τα βερίκοκα να στεγνώσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί.

Βήμα 2

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνετε το βούτυρο και καβουρδίζετε το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, ώσπου να ροδίσει ελαφρώς. Ρίχνετε μέσα τη ζάχαρη και ανακατεύετε καλά, να σκορπιστεί παντού. Προσθέτετε τα κομματάκια του βερίκοκου και ανακατεύετε ξανά.

Βήμα 3

Ρίχνετε το χλιαρό γάλα, τη βανίλια και το κρασί που κρατήσατε, και ανακατεύετε καλά. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά όταν ο χαλβάς αρχίσει να ξεκολλάει από την κατσαρόλα και τον αφήνετε να χλιάνει.

Βήμα 4

Τον μοιράζετε στα φορμάκια, τον στρώνετε καλά και τον αφήνετε για 30-60 λεπτά να κρυώσει εντελώς. Τον ξεφορμάρετε σε πιατάκια και τον διακοσμείτε με τα ολόκληρα βερίκοκα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb