boureki kolokithi IMG_0268
clock icon
1:30'

Χανιώτικο κολοκυθομπούρεκο

Υλικά

  • 1 κιλό κολοκύθια
  • 1 κιλό πατάτες
  • ½ κιλό μυζήθρα γλυκιά
  • ½ κιλό ξινομυζήθρα
  • 1 φλιτζάνι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 1 φύλλο χωριάτικο, έτοιμο ή σπιτικό
  • σουσάμι
  • αλάτι, πιπέρι

Tο περίφημο χανιώτικο κολοκυθομπούρεκο, που τις περισσότερες φορές σκεπάζεται από φύλλο ή περιχύνεται με μίγμα από γάλα, αλεύρι και αβγά, είναι από τα καλύτερα πρώτα πιάτα για κάθε καλοκαιρινό τραπέζι.

Πλένετε τα κολοκύθια και τα κόβετε σε λεπτές ροδέλες με το εργαλείο που κόβετε το λάχανο. Τα αλατοπιπερώνετε.
Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τις πατάτες με το ίδιο εργαλείο. Τις αλατοπιπερώνετε κι αυτές. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160οC.
Λαδώνετε ένα ταψί και απλώνετε σε στρώσεις τα υλικά ως εξής: Ξεκινάτε με μια στρώση από τις πατάτες. Κατόπιν, με θρυμματισμένα τυριά και δυόσμο. Συνεχίζετε με κολοκύθια και από πάνω ξανά θρυμματισμένα τυριά και δυόσμο. Συνεχίζετε με πατάτες και ούτω καθεξής μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά.
Περιχύνετε το φαγητό με το ελαιόλαδο, σκεπάζετε με το φύλλο, το αλείφετε επίσης με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με σουσάμι.
Ψήνετε το μπουρέκι στο φούρνο για 1 ώρα περίπου, μέχρι δηλαδή να ροδίσει.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κάτη

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένετε τα κολοκύθια και τα κόβετε σε λεπτές ροδέλες με το εργαλείο που κόβετε το λάχανο. Τα αλατοπιπερώνετε.

Βήμα 2

Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τις πατάτες με το ίδιο εργαλείο. Τις αλατοπιπερώνετε κι αυτές. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160οC.

Βήμα 3

Λαδώνετε ένα ταψί και απλώνετε σε στρώσεις τα υλικά ως εξής: Ξεκινάτε με μια στρώση από τις πατάτες. Κατόπιν, με θρυμματισμένα τυριά και δυόσμο. Συνεχίζετε με κολοκύθια και από πάνω ξανά θρυμματισμένα τυριά και δυόσμο. Συνεχίζετε με πατάτες και ούτω καθεξής μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά.

Βήμα 4

Περιχύνετε το φαγητό με το ελαιόλαδο, σκεπάζετε με το φύλλο, το αλείφετε επίσης με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με σουσάμι.

Βήμα 5

Ψήνετε το μπουρέκι στο φούρνο για 1 ώρα περίπου, μέχρι δηλαδή να ροδίσει.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κάτη