mikri-xoirino-me-kastano-IMG_1411
clock icon
2:25'

Χοιρινό στο φούρνο με κάστανα, πορτοκάλι και σάλτσα κρασιού

Υλικά

  • 1½ κιλό χοιρινό μπούτι ρολό, σε δίχτυ
  • 500γρ. κάστανα, ψημένα και καθαρισμένα*
  • 2 μέτρια κρεμμύδια, σε χοντρές φέτες
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, σε χοντρές φέτες
  • 1 πορτοκάλι πλυμένο, κομμένο σε 5-6 ροδέλες (με τη φλούδα)
  • 2/3 φλιτζανιού κόκκινο κρασί
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο + 1/3 για τη γάστρα
  • 2 φλιτζάνια νερό ή ζωμό κρέατος
  • 2 κλωνάρια δεντρολίβανο ξεχωρισμένα σε τούφες
  • 1 κουτ. σούπας κόκκους κόλιανδρου
  • κορνφλάουρ για τη σάλτσα
  • λίγες τούφες δεντρολίβανο για το γαρνίρισμα
  • αλάτι, πιπέρι

Tips

  • Πώς να ετοιμάσετε τα ψημένα κάστανα Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Χαράζετε τα κάστανα πάνω και κάτω σταυρωτά και τα ψήνετε για 10-15 λεπτά ή μέχρι να ανοίξει η φλούδα τους. Τα μεταφέρετε σε μπολ και τα σκεπάζετε με μεμβράνη για 10 λεπτά για να μαλακώσουν και τα ξεφλουδίζετε. Να υπολογίσετε ότι τα καθαρισμένα κάστανα είναι το μισό βάρος από το αρχικό.

Ένα πιάτο με πρωταγωνιστή το χοιρινό που θα κλέψει τις εντυπώσεις στο τραπέζι της γιορτής.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180oC. Πασπαλίζετε το μπούτι με αλάτι και πιπέρι. Χαράζετε σε αποστάσεις 4εκ. το μπούτι με τη μύτη του μαχαιριού και τοποθετείτε τις φέτες του σκόρδου στις σχισμές.
Ζεσταίνετε το λάδι σε βαθύ σκεύος ή τηγάνι που να χωράει όλο το μπούτι και, όταν κάψει, σοτάρετε το ρολό από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει χρώμα. Βγάζετε το ρολό από το τηγάνι και αφήνετε να κρυώσει λίγο. Παίρνετε τις τούφες του δεντρολίβανου και τις περνάτε παντού στο ρολό κάτω από το δίχτυ.
Στρώνετε σε μέτρια γάστρα τα κομμάτια του πορτοκαλιού και τα κρεμμύδια και τοποθετείτε από πάνω το ρολό. Σκορπάτε γύρω γύρω τα κάστανα και το κόλιανδρο. Προσθέτετε το νερό ή το ζωμό στη γάστρα, ρίχνετε από πάνω από το χοιρινό ρολό το κρασί και μετά το άλλο 1/3 φλιτζανιού λάδι. Σκεπάζετε τη γάστρα.
Ψήνετε το φαγητό στον φούρνο για 1 ώρα και 30 λεπτά, γυρίζοντας το ρολό από την άλλη μεριά στη μέση του ψησίματος. Μετά ξεσκεπάζετε το φαγητό, αυξάνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200°C και ψήνετε για 20-30 λεπτά επιπλέον μέχρι να πάρει χρώμα. Βγάζετε το χοιρινό από το ταψί και το αφήνετε να κρυώσει λίγο. Αφαιρείτε το πορτοκάλι από το ταψί και κρατάτε το υπόλοιπο περιεχόμενο του ταψιού ζεστό.
Αφαιρείτε το ζωμό που έχει μείνει στη γάστρα, το σουρώνετε και το μετράτε. Πρέπει να είναι 2 φλιτζάνια περίπου. Αν είναι λιγότερο, τότε συμπληρώνετε τη μισή ποσότητα με κόκκινο κρασί (η υπόλοιπη ποσότητα θα μπει με το κορνφλάουρ). Το βάζετε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά. Διαλύετε δύο κουταλιές της σούπας κορνφλάουρ σε μισό φλιτζάνι κρύο νερό και το προσθέτετε στη σάλτσα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει.
Αφαιρείτε το δίχτυ από το ρολό και το κόβετε σε λεπτές φέτες. Τις τοποθετείτε σε μεγάλη πιατέλα έτσι ώστε να ακουμπάνε (σε σχήμα ντόμινο). Τοποθετείτε τα κρεμμύδια και τα κάστανα γύρω από το κρέας και τα περιχύνετε με λίγη σάλτσα. Σερβίρετε την υπόλοιπη σάλτσα σε σαλτσιέρα. Γαρνίρετε την πιατέλα με λίγες τούφες φρέσκο δεντρολίβανο. Συνοδεύετε το φαγητό με ρύζι ή πλιγούρι πιλάφι και πράσινη ανάμικτη σαλάτα.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180oC. Πασπαλίζετε το μπούτι με αλάτι και πιπέρι. Χαράζετε σε αποστάσεις 4εκ. το μπούτι με τη μύτη του μαχαιριού και τοποθετείτε τις φέτες του σκόρδου στις σχισμές.

Βήμα 2

Ζεσταίνετε το λάδι σε βαθύ σκεύος ή τηγάνι που να χωράει όλο το μπούτι και, όταν κάψει, σοτάρετε το ρολό από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει χρώμα. Βγάζετε το ρολό από το τηγάνι και αφήνετε να κρυώσει λίγο. Παίρνετε τις τούφες του δεντρολίβανου και τις περνάτε παντού στο ρολό κάτω από το δίχτυ.

Βήμα 3

Στρώνετε σε μέτρια γάστρα τα κομμάτια του πορτοκαλιού και τα κρεμμύδια και τοποθετείτε από πάνω το ρολό. Σκορπάτε γύρω γύρω τα κάστανα και το κόλιανδρο. Προσθέτετε το νερό ή το ζωμό στη γάστρα, ρίχνετε από πάνω από το χοιρινό ρολό το κρασί και μετά το άλλο 1/3 φλιτζανιού λάδι. Σκεπάζετε τη γάστρα.

Βήμα 4

Ψήνετε το φαγητό στον φούρνο για 1 ώρα και 30 λεπτά, γυρίζοντας το ρολό από την άλλη μεριά στη μέση του ψησίματος. Μετά ξεσκεπάζετε το φαγητό, αυξάνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200°C και ψήνετε για 20-30 λεπτά επιπλέον μέχρι να πάρει χρώμα. Βγάζετε το χοιρινό από το ταψί και το αφήνετε να κρυώσει λίγο. Αφαιρείτε το πορτοκάλι από το ταψί και κρατάτε το υπόλοιπο περιεχόμενο του ταψιού ζεστό.

Βήμα 5

Αφαιρείτε το ζωμό που έχει μείνει στη γάστρα, το σουρώνετε και το μετράτε. Πρέπει να είναι 2 φλιτζάνια περίπου. Αν είναι λιγότερο, τότε συμπληρώνετε τη μισή ποσότητα με κόκκινο κρασί (η υπόλοιπη ποσότητα θα μπει με το κορνφλάουρ). Το βάζετε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά. Διαλύετε δύο κουταλιές της σούπας κορνφλάουρ σε μισό φλιτζάνι κρύο νερό και το προσθέτετε στη σάλτσα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει.

Βήμα 6

Αφαιρείτε το δίχτυ από το ρολό και το κόβετε σε λεπτές φέτες. Τις τοποθετείτε σε μεγάλη πιατέλα έτσι ώστε να ακουμπάνε (σε σχήμα ντόμινο). Τοποθετείτε τα κρεμμύδια και τα κάστανα γύρω από το κρέας και τα περιχύνετε με λίγη σάλτσα. Σερβίρετε την υπόλοιπη σάλτσα σε σαλτσιέρα. Γαρνίρετε την πιατέλα με λίγες τούφες φρέσκο δεντρολίβανο. Συνοδεύετε το φαγητό με ρύζι ή πλιγούρι πιλάφι και πράσινη ανάμικτη σαλάτα.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή